Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kinderen hoogopgeleide moeders zijn taalvaardiger

Opleiding moeder speelt grote rol bij ontwikkeling kind

21/11/2019 18:54 - Amanda Palis

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van hoogopgeleide moeders taalvaardiger zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van hoogopgeleide moeders taalvaardiger zijn. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Scholing van de moeder kan van invloed zijn op de taalvaardigheidsontwikkeling van het kind. Uit onderzoek is gebleken dat de taalvaardigheid bij kinderen met hoogopgeleide moeders vrij hoog is. Heel jonge kinderen met moeders die een vos-, hbo- of een universitaire opleiding hebben, scoren aanmerkelijk beter dan kinderen van lager opgeleide moeders. Het gaat vooral om zinnen begrijpen en woordstructuur.

Dit bleek woensdag uit de presentatie van Charmaine Belfor in het IGSR-gebouw. Belfor is coördinator van het onderzoek naar taalvaardigheidontwikkeling bij vijfjarige Surinaamse kleuters. Zij hield haar inleiding tijdens een wetenschappelijke logopedieconferentie over de resultaten van verschillende logopedieonderzoeken binnen een jaar zijn gedaan.

Hierbij is samengewerkt tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Vereniging van Logopedisten in Suriname, de Thomas More opleiding Logopedie en Audiologie en de Katholieke Universiteit van Leuven in België.

Eén onderzoek richtte zich op de mondelinge taalvaardigheid. Op 164 scholen in alle tien districten zijn in totaal 789 leerlingen getoetst op zinnen begrijpen, woordstructuur en actieve woordenschat. Het ging om kinderen in het tweede leerjaar van het basisonderwijs. Ook hun ouders werden betrokken bij het onderzoek.

Verder is gekeken naar de invloed van de taal die kleuters thuis praten en hun mondelinge taalprestaties op school. Daarbij is opgevallen dat kinderen die thuis Sarnami, Sranantongo of een andere Surinaamse taal spreken, het op school slechter doen dan kinderen met een 'vreemde' thuistaal als Engels of Portugees.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina