Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zandexport naar Barbados in de maak

Zandexport naar Barbados in de maak

21/11/2019 15:43 - Ivan Cairo

Volgens premier Mia Mottley van Barbados heeft haar land veel bouwmaterialen, waaronder zand nodig.

Volgens premier Mia Mottley van Barbados heeft haar land veel bouwmaterialen, waaronder zand nodig. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Suriname zal over niet al te lange tijd silicazand, oftewel savannezand, toevoegen aan zijn lijst van exportproducten, indien er een wederzijds gunstige deal kan worden gesloten met Barbados. De landen werken momenteel modellen uit over de wijze waarop zij inhoud kunnen geven aan hun streven om ook op het gebied van mijnbouw nauwer met elkaar samen te werken.

Suriname en Guyana hebben misschien te veel savannezand, schertste president Desi Bouterse dinsdag tijdens een persconferentie, waarbij hij en premier Mia Mottley van Barbados mededelingen deden over de resultaten van Mottley's werkbezoek aan Paramaribo. Suriname is volgens Bouterse in de regio één van de grootste producenten van base coarse die in de wegenbouw wordt gebruikt en zeer gewild is in de Caribische landen.

Pogingen van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco enkele jaren geleden om rotsblokken, builders, naar Barbados te exporteren, bleken achteraf gezien niet rendabel vanwege logistieke uitdagingen en hoge transportkosten. De logistieke hobbels zullen op een andere wijze worden aangepakt, meent de president. Hij gaf aan dat er nu twee boten ter beschikking zijn om het zand te transporteren.

De vaartuigen zullen zodanig worden aangepast dat ze ook groente en andere landbouwproducten kunnen vervoeren. De betrokken partijen zijn, aldus het staatshoofd, momenteel bezig het kostenplaatje uit te werken. Als zij erin slagen een goede overeenkomst te sluiten, verwacht hij dat de zandexport kan beginnen.

Premier Mottley merkte op dat het komend jaar veel grote constructieprojecten in haar land zullen worden uitgevoerd. Daar zijn veel bouwmaterialen, waaronder zand, voor nodig. Suriname zou volgens haar in de behoefte van Barbados kunnen voorzien.

Met de hechtere economische samenwerking met Barbados wordt concreet meer inhoud gegeven aan het integratiebeleid binnen Caricom, stelde Bouterse. Wat nu met Barbados gedaan wordt ziet hij als "de eerste stappen". Later volgen nog grotere. De politieke wil om de initiatieven tot een succes te maken is aanwezig, zei Mottley, en het ligt nu aan het bedrijfsleven om daar verder invulling aan te geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina