Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Jij bent uniek

COLUMN: Jij bent uniek

22/11/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Suriname wordt maandag 44 jaar. Volgens de numerologie behoort dit getal tot de spirituele meestergetallen. Volgens de één betekent het dat wij het komende jaar zullen groeien naar een hoger bewustzijn: verbonden aan materie en doelgericht. Overvloed komt eraan en ik hoor u al hardop denken. Dat gaat dan niet goed want als wij eindelijk olie vinden is er nog meer hebzucht en gegraai van geboefte. Dat redden we niet als land.

Weer een ander voorziet dat er juist dit komende jaar, een basis zal worden gelegd voor de toekomst die zorgt voor evenwicht tussen het spirituele en lichamelijke. Maar ook dat kan ons niet boeien want daar vullen wij geen hongerige magen mee. Ook halen wij de grote groep geestesgestoorden en drugsverslaafden daarmee niet van de straat. Toch wil ik de loftrompet steken over mijn geliefd Suriname als land en de Surinamers vanwege ons immaterieel erfgoed. Wij zijn uniek als Srananman en dat is wel een feestje waard.

Bij ons geen discussies over rechts-extremisme. Geen aanslagen tijdens evenementen, in kerken en moskeeën of op andere openbare plekken. Uw geloofsovertuiging mag anders zijn dan van uw buurman. Geen scheldwoorden in de omgangstaal als spleetoog, kaffer, pindanootje, paardenneger, katoenplukker of Zwarte Piet. Geen racistische uitingen door grote groepen die tot het uiterste gaan om hun eigen landgenoten te ontnemen dat zij, ook vanwege het geboorterecht, erbij horen. Er ook niets aan kunnen doen hoe zij eruitzien. Dit persoonlijk overstijgen omdat zij houden van en zich verbonden voelen met bijvoorbeeld hun koude-kikker-Nederland.

Suriname, land van mijn dromen. Jij bent uniek in jouw bestaan en hebt er een hoge tol voor betaald. Het bloed van jouw kinderen van verschillende rassen is geofferd. Tijdens de koloniale overheersing, de periode erna en in de jaren tachtig. In dit gezamenlijke verdriet is de onderlinge verbondenheid verankerd. Jouw onderdanen verbinden hun afkomst aan het gedeelde moederland Suriname. Niet aan huidskleur of geloof. Terecht zijn Surinamers dus trots op hun tolerantie en de unieke acceptatie van diversiteit. Daar wil ik trouw aan zijn. Wat mij betreft heb je de test doorstaan en neem ik deze identiteit mee waar ik ook naar toe ga. Mijn huidskleur bepaalt niet wie ik ben.

Ik breng een ode aan Lilian Mijnals die een prachtig gedicht schreef naar aanleiding van de Zwarte Piet-discussie in Nederland. Het wordt veel gedeeld op sociale media.

"Zwart. Zwart zijn. O, wat vind ik dat fijn. Jij, jij Piet, Jij raakt mij niet. Ik heb ook geen verdriet zoals JIJ eruitziet. Jij bent gemaakt, geschilderd maar ik ben PUUR NATUUR. Geschapen door de grote kracht. Wat de mens maakt is tijdelijk, wat God schept is blijvend. En ik blijf groeien. Denk niet dat je zwartzijn zal uitroeien. Het is bewezen dat Sint zonder Piet niet kan leven. Zwarte Piet. Jij stoort mij niet want zwart zijn is uniek! Jij nam mij als slaaf omdat jij bewust was van mijn KRACHT. Ik ben de kracht die JOU draagt. Ja, niet jij maar IK. Eén ding moet je weten. Zonder zwart is er geen wit. Het is zwart dat alles maakt. Dus Zwarte Piet, jij stoort mij niet. Jij bent gemaakt en ik UNIEK!"

Dit gedicht verwoordt heel goed dat het gaat om jouw identiteit en de wens te blijven groeien. Dat maakt ons als mens uniek.

Bijhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina