Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Oorlog?

COMMENTAAR: Oorlog?

22/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Oorlog?

 

HET IS OORLOG! Tenminste, als we alle groepen moeten geloven die tegen de regering-Bouterse zijn. Want, zo stellen zij, “niets anders zal Suriname helpen af te komen van deze maffiaorganisatie van de huidige regeerders, dan het land plat te leggen.” Dit geluid viel te horen tijdens een bijeenkomst dinsdag en kwam uit de mond van Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname. “We zijn verraden door de 26 volksvertegenwoordigers van de NDP. Ze hebben gefaald en daarom zitten we vandaag hier.” Zijn betoog kon op goedkeuring rekenen van vrijwel de totale oppositie en een deel van de vakbonden.

Het lijkt vooral op geblaf van honden die niet bijten. Want eerdere pogingen om het volk op straat te krijgen, zijn uitgelopen op een redelijk fiasco. De grote oppositiepartijen hadden geen behoefte aan acties, omdat die op touw waren gezet door nieuwkomers als Curtis Hofwijks en Maisha Neus. En die mochten in de ogen van de oppositie kennelijk niet met de eer gaan strijken. Maar nu, met de verkiezingen in aantocht, zou men wel bereid zijn om massaal de straat op te gaan om de regering naar huis te sturen, zoals in 1999 president Jules Wijdenbosch werd gedwongen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

De tegenstanders van de regering vergissen zich echter: deze regering wordt niet door Wijdenbosch geleid maar door Desi Bouterse. Terwijl Wijdenbosch het na drie jaar wanbeleid behoorlijk had verprutst bij het volk, is Bouterse ondanks negen jaar chaos creëren nog steeds populair bij een deel van de bevolking, blijkt ook uit de weinige peilingen die tot nu toe zijn gehouden. Bovendien lijkt het een onzinnig streven om een half jaar voor de verkiezingen de regering het veld te laten ruimen. Wat bereik je daarmee? Dat er een of twee maanden eerder verkiezingen worden gehouden?

Bovenal valt te betwijfelen of de partijen en maatschappelijke organisaties die in de afgelopen jaren als los zand halfslachtige pogingen hebben ondernomen om Bouterse ten val te brengen, nu opeens wel bereid zijn samen te werken om dat doel te bereiken. Met name bij de VHP wacht men liever rustig 25 mei 2020 af, in de hoop de regering een electorale slag toe te brengen. Lukt dat niet, dan is de kans aanwezig dat men met de NDP in zee zal gaan om een coalitie te smeden. Dat zal een stuk moeilijker zijn als je in de maanden voorafgaand aan de mogelijke besprekingen, de straat op bent gegaan om de regering van je gesprekspartner aan de kant te zetten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina