Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Logopedisten werken buiten vakgebied

Logopedisten werken buiten vakgebied

22/11/2019 02:49 - Amanda Palis

Gracia Nelson, voorzitter van de Vereniging van Logopedisten in Suriname.

Gracia Nelson, voorzitter van de Vereniging van Logopedisten in Suriname. Foto: Facebook Gracia Nelson  

PARAMARIBO - “Van de 65 logopedisten in Suriname werken er 24, ofwel ongeveer 40 procent, niet in hun vakgebied. Van de 24 zijn er veertien bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als leerkracht. De overigen hebben hun eigen onderneming of zijn vertrokken naar het Caribisch gebied of Europa.” Dit zegt Gracia Nelson, voorzitter van de Vereniging van Logopedisten in Suriname.

Ze hield woensdag een presentatie tijdens een wetenschappelijke logopedistenconferentie. Nelson is een van de partners in de Research Unit Logopedie die onderzoek heeft gedaan naar de taalvaardigheidontwikkeling bij kinderen en slik- en communicatiestoornissen in Suriname. Per hoofd van de bevolking loopt Suriname achter bij andere landen.

"Per twintigduizend Surinamers is er maar één logopedist, uitgaande van dertig actieve. In België bijvoorbeeld is het één op de dertienhonderd. Nelson vindt het jammer dat veel collega's hun kennis niet kunnen inzetten, vooral omdat ze zowel in het onderwijs als in de medische zorg een wezenlijke bijdrage kunnen leveren. De behoeftestudie in 2016 heeft aangetoond hoe groot de vraag is.

En uit het grote onderzoek naar de ontwikkeling van de taalvaardigheid bij de kinderen blijkt duidelijk hoe belangrijk het werk van de logopedist is. Binnenkort wordt, in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, een diepteonderzoek gedaan naar de behoefte. De brancheorganisatie zit in het proces van toetreden tot de internationale beroepsorganisatie International Assocation of Logopedics and Phoniatrics.

Logopedie begon in de jaren zeventig in ons land te leven toen de eerste vijf logopedisten hier naar toe kwamen. Een van hen was Nel Ensberg, die later een van de grote motivators is geweest van de logopedie in Suriname. In 2007 begon zij met Wendy Redmond en Melissa Venetiaan een bacheloropleiding voor logopedisten.

"In totaal zijn er 61 beroepskrachten afgeleverd. De eerste groep van elf afgestudeerden werd niet bepaald enthousiast ontvangen door onze arbeidsmarkt", vertelt Nelson. Dit heeft mogelijk gelegen aan onbekendheid met en over het vakgebied en de specialistische diensten die een logopedist biedt.

"De meeste afgestudeerden besloten daarom een privé-praktijk te beginnen. Als het niet lukt, zul jij je eigen weg moeten banen", stel Nelson. "Dit is zeker een gelegenheid voor het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, hoe wij deze gekwalificeerde experts kunnen inzetten in hun vak gebied", richtte ze zich tot Natasia Bennanon, directeur van het ministerie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina