Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Okasi Gron 2020: nadenken over kiezen

Okasi Gron 2020: nadenken over kiezen en keuzes maken

22/11/2019 18:14 - Tascha Aveloo

Maggie Schmeitz (r), hier in Theater On Stage met medespeler Dave Simson, heeft het stuk Okasi Gron geactualiseerd.

Maggie Schmeitz (r), hier in Theater On Stage met medespeler Dave Simson, heeft het stuk Okasi Gron geactualiseerd. Foto: Idi Lemmers  

PARAMARIBO - ‘Okasi Gron 2020; Who'll be the new OG?’, is een satirisch theaterstuk over goede bedoelingen, politiek, seks, verraad, idealen en macht. De voorstelling is naar een oorspronkelijke script uit 1998 van film- en theatermaker Guus Pengel (Tuintje in mijn Hart, Sing Song) dat is bewerkt door Maggie Schmeitz. De regie is in handen van Erwin Tolin Alexander.

"Het stuk ging al over Suriname. Ik heb het alleen maar geüpdatet om de tijdgeest van nu erin te zetten omdat er toch wel een heleboel gebeurd is de afgelopen jaren", licht Schmeitz toe. Het stuk gaat op vrijdag 22 november in première in Theater On Stage. 

Het verhaal gaat over een Nederlandse journaliste (Moriah Leysner) met 'Okasi Gron roots', die naar Okasi Gron komt om de verkiezingen te verslaan. Ze denkt dat het zonder slag of stoot zal gebeuren maar aangekomen in Okasi Gron word zij geconfronteerd met de intriges tussen de twee politieke leiders Kap (Idi Lemmers) en Chief (Dave Simson).

De sluwe zakenvrouw Calies (Maggie Schmeitz) manoeuvreert zich als een gladde aal in de strijd, vooral om haar eigen belangen te behartigen. Dan is er ook nog Thomas (Orfeo Plet beter bekend als Ori De Originator) een idealistische muzikant die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt.

Het stuk laat vuile politieke verhoudingen zien, het stemveegedrag en het debat tussen de twee grote politieke tegenstanders van Okasi Gron. De bekende rapper Ori the Originator, is sterk gekant tegen politici die niet standvastig zijn. "Je hebt van die gasten die al die tijd tegen iets waren, maar het moment dat ze iets aangeboden krijgen naar de andere kant overstappen. Helemaal vergetend dat ze al die tijd tegen waren."

Ori hoopt dat mensen de boodschap begrijpen. "Ik hoop ook dat kunstenaars trouw blijven aan hun eigen principes en niet vallen voor het propagandabudget of gouden bergen. Of je moet loyaal zijn aan de partij waarvoor je muziek of propaganda gaat maken. Anders ben je een sell-out. De macht ligt bij ons. Daar moeten we ons van bewust zijn."

Na de première van vrijdag is Okasi Gron zaterdag en zondag te zien, en volgende week op vrijdag, zaterdag en zondag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina