Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plek volkshuisvesting onduidelijk

Plek volkshuisvesting onduidelijk

22/11/2019 05:33 - Wilfred Leeuwin

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is vooralsnog niet duidelijk wat er moet gebeuren met de stichting Volkshuisvesting Suriname, vindt minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). Evenmin is helder welke plek de stichting precies inneemt op zijn ministerie en welke rol zij moet vervullen bij de plannen die het ministerie heeft voor volkswoningbouw en woningbouwprojecten.

De minister sprak op 15 november in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de nieuwe wet Huur en verhuren van woning en de instelling van een huurcommissie. Stichting Volkshuisvesting, een sociale instelling waar de burger terecht kan voor een sociale huurwoning, heeft volgens de bewindsman al sinds de oprichting een politieke status.

De stichting heeft nu landelijk slechts 1.650 huurwoningen, maar kan haar werkzaamheden niet uitoefenen. Vaak betalen huurders niet eens de huur die volgens Misiekaba "bedroevend laag" is - in de meeste gevallen een bedrag van SRD 60. De stichting kan geen nieuwe huizen bouwen en past niet meer in de plannen van het ministerie om garant te staan voor de bouw van woningen die tegen een redelijke huur- of huurkoopprijs kunnen worden aangeboden.

De minister en ook assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vinden dat de stichting een totaal andere taak moet krijgen binnen het ministerie. De 1.650 woningen die zij beheert, kunnen het liefst verkocht worden, eerst aan de bewoners en daarna aan andere belangstellenden.

Volkshuisvesting moet volgens hen een semi-onafhankelijke status krijgen die zogenaamde affordable woningen bouwt. Dit kan samengaan met de plannen van de regering om de volkswoningbouw aan te pakken, waarbij er onlangs ook een woningbouwfonds bij wet in het leven is geroepen.

Het huisvestingsprobleem is volgens Simons en de minister een van de grootste uitdagingen waar het land mee geconfronteerd wordt. Bij de behandeling van de wet gaf de assembleevoorzitter, ondersteund door Misiekaba, een definitie van de omvang van het probleem.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina