Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Docenten IOL willen duidelijkheid

Docenten IOL willen duidelijkheid over transformatieproces

23/11/2019 03:28 - Merredith Bruce

Docenten IOL willen duidelijkheid over transformatieproces

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er is veel trammelant rondom de transformatie van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). De studenten van de pre-bacheloropleiding uitten woensdag hun ongenoegen omdat ze niet vooraf wisten dat er online lessen verzorgd zouden worden. De docenten lieten al eerder van zich horen: in een brief aan Onderwijsminister Lilian Ferrier eisten zij duidelijkheid over het transformatieproces van de opleiding.

De brief, die op 15 oktober is verstuurd, is ondertekend door 26 docenten. Zij schrijven dat ze wel voorstander zijn van het transformatieproces, maar dat ze zich "ernstig zorgen" maken over de manier waarop zaken hieromtrent plaatsvinden. "Er zijn herhaaldelijk vragen gesteld, echter zijn deze onbeantwoord gebleven", staat in de brief waarin de Ware Tijd inzage heeft gehad.

De docenten constateren dat er geen duidelijk plan is voor de volledige Academische Lerarenopleiding. Slechts het pre-bachelorprogramma is op 11 oktober bekendgemaakt. Er zijn geen eindtermen bepaald voor de nieuwe lerarenopleiding en het is onduidelijk welke functie het pre-bachelorjaar heeft binnen de nieuwe opleiding.

De docenten werpen op dat transformatie van een lerarenopleiding geleid hoort te worden door een onderwijskundige, die bij voorkeur gepromoveerd is of veel ervaring heeft. "Het zou raadzaam zijn om daarbij het docententeam van het IOL te betrekken." Dat vindt volgens hen nu in zekere mate plaats, maar het algehele plaatje is onbekend voor het docententeam.

De groep vraagt zich af waarop het huidige traject is gebaseerd en of er een evaluatie is geweest van het curriculum van het IOL. De door het ministerie genoemde 'gap' van de aankomende studenten is volgens hen niet onderzocht. "De vraag die hierbij gesteld kan worden is: Welke specifieke vaardigheden worden gemist door de vooropleiding Havo en daaraan gelijkgestelde opleidingen?"

In de brief wordt verder de vraag gesteld om welk type academische opleiding het gaat, of de juridische status van de nieuwe Academische Lerarenopleiding al is geformuleerd, wat de juridische status is van de huidige docenten en hoe de overgangsregeling plaatsvindt.

De docenten maken er melding van dat de afgelopen tijd "een aantal" docenten het IOL heeft verlaten en naar de Anton de Kon Universiteit is vertrokken. Dit vanwege demotivatie door onzekerheden rondom het transformatieproces en het feit dat er onvoldoende wordt gecommuniceerd.

De redactie verneemt dat de brief nog niet beantwoord is door het ministerie. Op een bijeenkomst woensdag zou een deel van de Raad van Toezicht naar voren hebben gebracht dat er geen duidelijkheid is, omdat de minister niet communiceert. De raad maakt zich op om namens de docenten opnieuw een schrijven te richten naar de minister met een ultimatum van twee weken. Bij de publicatie van dit bericht was het nog niet duidelijk of de brief al de deur was uitgegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina