Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sterilisatieproef muskieten voor bestrijding ziekten

Sterilisatieproef bij muskiet voor bestrijding ziekten

25/11/2019 00:30 - Aidy Pinas-Agodeba

Sterilisatie proefproject bij muskiet voor bestrijding ziekten

Foto: wikipedia.org  

PARAMARIBO - Als onderdeel van wereldwijde inspanningen om ziekten zoals chikungunya, dengue en zika te bestrijden, wordt binnenkort een techniek getest waarbij mannelijke muskieten met straling worden gesteriliseerd. Deze techniek biedt nieuwe mogelijkheden om de ziekten te beheersen.

De test zal in enkele landen worden uitgevoerd. Suriname doet in dit stadium niet mee. Waarnemend onderdirecteur Astracia Warner van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) kijkt verwachtingsvol uit naar de resultaten.

"Een paar jaar geleden is deze techniek onder onze aandacht gebracht. Er zijn technieken waarvoor eerst een proef moet worden gedaan. Wij kiezen ervoor om de resultaten af te wachten. Als de proef succesvol is verlopen, kunnen we die misschien overnemen", zegt Warner.

Het BOG vindt het beter om te wachten tot een methode effectief blijkt te zijn. Los hiervan benadrukt de onderdirecteur de noodzaak dat iedereen helpt voorkomen dat de muskiet die ziekten overbrengt kan gedijen. "Het BOG kan het niet alleen. Geen enkel land, overheid of organisatie kan dat in zijn eentje doen."

Het BOG heeft de situatie op dit moment goed onder controle. Er zijn verschillende afdelingen die samenwerken voor een goede monitoring. Het gaat om onder andere Epidemiologie en Milieu-inspectie en het Centraal Laboratorium. Het BOG werkt ook samen met andere organisaties, waaronder het Surinaamse Rode Kruis.

Muggensterilisatie is een vorm van anticonceptie voor insecten. Het proces omvat het kweken van grote hoeveelheden gesteriliseerde mannelijke muggen om ze vervolgens vrij te laten om te paren met vrouwtjes in het wild. Omdat ze geen nakomelingen produceren, neemt de insectenpopulatie na verloop van tijd af.

Het Speciale Programma voor Onderzoek en Opleiding in Tropische Ziekten en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie hebben een leidraad ontwikkeld voor landen die belangstelling hebben getoond voor het testen van de steriele insectentechniek voor aedes-muggen. Dit gebeurt in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina