Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DA ’91 lanceert route voor nieuwe republiek

DA ’91 lanceert route voor nieuwe republiek

26/11/2019 05:12 - Wilfred Leeuwin

Angelic del Castilho (r) voorzitter van Democratisch Alternatief ‘91 heeft de politieke agenda van de partij gepresenteerd.

Angelic del Castilho (r) voorzitter van Democratisch Alternatief ‘91 heeft de politieke agenda van de partij gepresenteerd. Foto: Wilfred Leeuwin  

PARAMARIBO - De buitenparlementaire politieke organisatie Democratisch Alternatief ‘91 (DA ‘91) heeft haar nieuwe politieke agenda voor Suriname - ‘Route op weg naar een nieuwe politiek’ - gelanceerd. Dat gebeurde maandag op de 44ste onafhankelijkheidsdag tijdens een bijeenkomst in het partijcentrum.

Dat het politiek anders moet in Suriname, moet door elke landgenoot erkend worden, vindt partijvoorzitter Angelic del Castilho. Zij beschouwt de gebeurtenissen in de afgelopen 44 jaar als een harde les van hoe het niet moet. Daaruit is volgens haar geleerd om nu te gaan voor een betere toekomst. 

Ze zegt dat elke Surinamer verantwoordelijkheid draagt om bij de verkiezingen van 25 mei 2020 te komen tot een nieuwe toekomst en nieuwe politieke agenda. "We worden nu nog geconfronteerd met puin, maar gaan dat opruimen en een nieuwe republiek stichten." 

Ze sprak van een constante bedreiging van de zwaarbevochten vrijheden en de rechtsstaat, terwijl het politieke beleid een complete wanorde is en in alle facetten is vastgelopen. De verkiezingen kunnen volgens Del Castilho op twee manieren uitpakken. "Óf het wordt het verlossen van het volk van een regering die zich kenmerkt door verspilling, corruptie, onderdrukking en uiteindelijk vernietiging, óf er wordt gekozen om dit onrecht te laten voortduren." 

Bij DA '91 wordt volgens haar de gewenste ommekeer gevoed door een nieuwe politieke agenda, waarin duidelijke thema's zijn opgenomen. "Het vestigen van een nieuwe republiek is noodzakelijk omdat er simpelweg geen vooruitgang, vernieuwing en verbetering gebouwd kan worden op puin."

De republiek die 44 jaar terug is gesticht, is op 25 februari 1980 verminkt en vernederd en besmeurd met bloed, zei Del Castilho, doelend op de staatsgreep van het leger. Het verkiezingsprogramma van DA '91 bevat enkele fundamentele zaken. 

Zo wil de partij het kiessysteem veranderen; zij kiest voor een parlementair stelsel. Ook het buitenlands beleid zal volledig worden omgegooid. Daarin is voor Nederland een bijzondere plek ingeruimd, vanwege de historische banden en het feit dat zoveel Surinamers er wonen en het land daarom rijk is aan Surinaamse diaspora.

Suriname zal volgens DA '91 direct uit het Zuid-Amerikaanse blok Unasur moeten treden. De schuldpositie van het land zal moeten worden geherdefinieerd. Er moet wetgeving worden gemaakt voor de instelling van onafhankelijke instituten. DA '91 ziet een wet Openbaarheid van Bestuur als essentieel. Om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken moet een fonds worden ingesteld.

Corruptiebestrijding is prioriteit, waarbij de anticorruptiewet in alle facetten effectief zal moeten werken. Het ambtenarenapparaat en het belastingsysteem moeten worden hervormd en productie zal gestimuleerd en gediversifieerd worden, aldus Del Castilho maandag in het partijcentrum.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina