Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Waarschuwing Fitch

COMMENTAAR: Waarschuwing Fitch

27/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Waarschuwing Fitch

 

RATINGBUREAU FITCH HEEFT de regering met de neus op de feiten gedrukt. In een recente publicatie wordt eigenlijk gezegd waarvoor de oppositie en financieel-economische deskundigen van maatschappelijke groepen voortdurend hebben gewaarschuwd, namelijk dat het ongebreidelde leengedrag van de NDP-regering het land naar de afgrond leidt. De waarschuwing komt deze keer van een gezaghebbend bureau.

Opvallend is de zwijgzaamheid waarin regering en coalitie zich gehuld hebben na dit recente alarm van het ratingbureau. In het recente verleden, toen hetzelfde bureau voorzichtig positieve geluiden liet horen, gingen zij hiermee aan de haal om te laten zien hoe 'goed' het met Suriname gaat. Maar waar ook in Suriname zelf voortdurend op wordt gewezen, is dat het helemaal niet goed gaat.

Het bureau onderschrijft op diplomatieke wijze de vrees van de oppositie dat leningen nu worden aangegaan om de verkiezingscampagne van de NDP te financieren en dat om de geldhonger van deze president en zijn volgelingen te stillen, de wisselkoersen straks zullen stijgen. De manier waarop de regeringscoalitie, met name de NDP, zich in het parlement heeft opgesteld door alle argumenten van de oppositie van tafel te vegen, is ook het ratingbureau niet ontgaan. Er wordt zelfs gesproken van 'controversiële stemming' bij de wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

Fitch voorspelt een onaanvaardbare toename van de buitenlandse schuld. De VHP heeft - nog voordat de Fitch publicatie uitkwam - de bakens verzet, toen bleek dat lokale waarschuwingen niet hielpen. De partij heeft zich tot internationale organisaties gewend om te wijzen op de risico's om (nog meer) aan Suriname te lenen. De VHP zou met de verklaring van het ratingbureau garen kunnen spinnen, omdat de door de partij aangedragen redenen als het ware worden onderschreven door Fitch.

De vraag is of buitenlandse financiële instellingen de waarschuwing van de VHP (nu) ter harte zullen nemen. Er mag van worden uitgegaan dat de waarschuwing van het ratingbureau ook die instellingen heeft bereikt en de vraag is: wat zullen zij ermee doen. Aangenomen mag worden dat zo'n verstrekkende en vernietigende publicatie niet in bureaulades van de leeninstellingen verdwijnt.

Wij zijn benieuwd hoe de regering zal reageren op de vernietigende publicatie van Fitch, als ze dit al doet. Maar meer nog wat ze zal doen om de kritiek te pareren, om de bureaus waar wordt aangeklopt om te lenen gunstig te stemmen. Eenvoudig wordt het niet, misschien zelfs onmogelijk. Want geld maken via torenhoge rentes is natuurlijk aantrekkelijk, maar de wetenschap dat je schuldenaar de rente en aflossing niet kan betalen en je dus je geld kwijt bent, zal zeker zwaarder wegen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina