Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vraagtekens Collectief van gezondheidsbonden

Vraagtekens rond collectief van bonden in gezondheidszorg

27/11/2019 17:12 - Aidy Pinas-Agodeba

Vraagtekens rond collectief van bonden in gezondheidszorg

 

PARAMARIBO - Het collectief van gezondheidsbonden heeft naar het schijnt ‘gefaald’ en er is een breuk ontstaan. Het collectief bestaat op papier uit bonden van personeel bij zorginstellingen van de overheid. Het gaat om het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ’s Lands Hospitaal, Mungra Medisch Centrum en Psychiatrisch Centrum Suriname.

De voorzitter van het collectief, Lloyd Pool, wil niets over de stand van zaken zeggen en belooft dat de organisatie spoedig van zich zal laten horen. Hij merkt wel op dat het collectief nog bestaat. Imro Edam, voorzitter van de bond van 's Lands Hospitaal, klinkt teleurgesteld als de krant hem belt.

Hij vertelt dat het collectief met een aantal doelstellingen is opgericht, waaronder het gezamenlijk aanpakken van vraagstukken binnen de gezondheidssector. De bonden waren het erover eens dat dit de beste manier is omdat de problemen binnen de instellingen voor een groot deel hetzelfde zijn.

"Ik ben niet een man die grappen verkooopt. Wanneer we zakelijk bezig zijn, moeten we doen wat we zeggen", zegt Edam. Omdat zaken niet zijn gegaan zoals was afgesproken en gepland, heeft zijn bond besloten om zich terug te trekken. Hij denkt niet dat de bond langer deel kan zijn van de bundeling, omdat behartiging van de belangen van het personeel vooropstaat.

"Het is goed om samen te werken, maar het is lastig als iedereen zijn eigen agenda heeft. We hebben eerst signalen gestuurd en die zijn genegeerd. We hebben toen een brief ontvangen over onze afwezigheid en hebben teruggeschreven en onze opstelling verduidelijkt. Nu, anderhalve maand verder, hebben we nog geen reactie gehad", aldus Edam.

Een van de afspraken was dat het voorziterschap zou rouleren. Om de zes maanden zou er een nieuwe voorzitter gekozen worden, zodat iedereen zijn bijdrage kon leveren. Naar de krant verneemt is dat niet het geval geweest; vanaf de oprichting bijna anderhalf jaar geleden is Pool de voorzitter.

Het is niet duidelijk welke concrete resultaten er geboekt zijn. Het was de bedoeling dat vraagstukken waarmee de belanghebbenden te kampen hebben, door het collectief opnieuw op tafel zouden worden gelegd bij de beleidsmakers en instellingsdirecteuren. Er waren wel gesprekken aangevraagd met onder andere ziekenhuisdirecteuren, maar het is niet duidelijk of die daadwerkelijk zijn gevoerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina