Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie bereidt acties voor tegen chaos Lawagebied

Politie bereidt acties voor tegen criminelen in Lawagebied

28/11/2019 10:27 - Jason Pinas

Korpschef Roberto Prade geeft aan dat de politie hard zal optreden wanneer dat moet.

Korpschef Roberto Prade geeft aan dat de politie hard zal optreden wanneer dat moet. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Korps Politie Suriname werkt strategieën uit om de situatie in door criminelen bedreigde delen van het binnenland weer onder controle te krijgen. Dat verzekert korpschef Roberto Prade de Ware Tijd. Hij onderkent dat de situatie in met name het Lawagebied een chaos is en dat vooral Braziliaanse criminelen daar heer en meester lijken te zijn.

Er zijn vrij recent bij twee overvallen vier personen gedood, maar dit lijkt slechts een klein deel van wat bekend is. Meerdere bronnen zeggen tegen de krant dat roofovervallen schering en inslag zijn. Er is volgens hen op dit moment geen controle en concrete acties vanuit de overheid blijven uit.

"Den man na constant den man e kon roof unu. Efu yu si Brasyon ini a busi! We werken met een soort vrees, want je weet niet wanneer ze kunnen toeslaan en den man na wreed man", zegt een porknokker van het Lawagebied.

Beheerders van de goudkampen huren wel bewakers in, maar die zijn totaal niet opgewassen tegen de criminelen. "Den Sranan skowtu nanga soldier slap. Als het de Fransen waren, was dit al lang opgelost. Maar we kunnen ook niet thuis blijven, want we moeten onze gezinnen verzorgen. Ma a model dangerous now now", vervolgt hij.

Prade zegt dat een deel van de lokale bewoners ook debet is aan de situatie die is ontstaan. Volgens hem zijn er een paar mensen in het gebied die hand- en spandiensten verlenen aan de criminelen. Dat maakt het werk moeilijker voor de politie.

"Het is goed als de gemeenschap kritiek op ons levert, maar het zijn deze zelfde mensen die de Brazilianen accommoderen. Wie zijn de mensen die de concessies verhuren aan Brazilianen om hun zaken te kunnen doen? Want die kunnen zelf geen concessies krijgen."

Hij wijst erop dat dezelfde mensen die nu over de veiligheid klagen, in opstand zullen komen wanneer de politie keiharde acties onderneemt. "Omdat hun financiële belangen in gevaar zullen komen. Dus ik denk dat de mensen de hand in eigen boezem moeten steken."

Een vrouw die als kok werkt in verschillende goudkampen ontkent de informatie van Prade niet, maar weet ook niet zeker of die juist is. "Het zijn dan niet de concessiehouders maar andere mensen die gewoon lopen te nietsen. Je kan niemand vertrouwen, maar ik denk niet dat de bazen debet zijn hieraan", zegt ze voorzichtig. Prade belooft dat binnen niet al te lange tijd de politie zal optreden. "Waar we hard moeten optreden, zullen we dat doen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina