Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ruzie om nieuwe mall bij rechter

Ruzie om nieuwe mall bij rechter

28/11/2019 08:56 - Ivan Cairo

Ring Center North-directeur Soenil Kalloe (m), geflankeerd door advocaat John Moerahoe (l) en president-commissaris Sam Mehairjan, doet zijn relaas over de samenwerking met Jercon, de aannemer bij de bouw van de International Mall of Suriname.

Ring Center North-directeur Soenil Kalloe (m), geflankeerd door advocaat John Moerahoe (l) en president-commissaris Sam Mehairjan, doet zijn relaas over de samenwerking met Jercon, de aannemer bij de bouw van de International Mall of Suriname. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Een dispuut tussen opdrachtgever en aannemer bij de bouw van de International Mall of Suriname (IMS) is bij de kortgedingrechter belandt. Partijen beweren over en weer nog geld van elkaar te moeten ontvangen. Staalconstructeur Jercon & Steelerection meent nog zo’n 150.000 Amerikaanse dollar van opdrachtgever Ring Center North (RCN) te moeten ontvangen voor “meerwerk”.

RCN-directeur Soenil Kalloe stelt dat juist zijn bedrijf, inclusief boete, ruim 610.000 Amerikaanse dollar te vorderen heeft op Jercon, omdat hij extra uitgaven had omdat de aannemer zich niet aan contractuele verplichtingen hield en wanprestatie leverde. De totale staalconstructie was begroot op 660.000 US dollar.

Kalloe vertelde woensdag tijdens een persconferentie op De Pier van Torarica zijn kant van het verhaal. Enkele weken geleden deed Jercon-directeur Jerry Karijomengolo al zijn relaas tegenover de pers nadat hij een vordering bij de kortgedingrechter had ingediend om beslag te leggen op banktegoeden van de opdrachtgever.

Nadat Kalloe en zijn advocaten dinsdag tijdens een hoorzitting hun kant van het verhaal hadden verteld en hadden aangegeven wat RCN te vorderen zou hebben van de aannemer, is de vordering van Jercon afgewezen. RCN heeft naar verluidt een tegenvordering ingediend. Nu zal officieel worden vastgesteld hoe groot de vordering is die RCN op Jercon heeft, zegt advocaat John Moerahoe.

Kalloe gaf tijdens de persconferentie een uiteenzetting over de samenwerking met Jercon. De relatie verzuurde omdat de uitvoering van opdracht niet vorderde zoals in het contract was afgesproken. Hij liet zelfs een geluidsfragment van een bespreking horen waarin Karijomengolo erkende te zijn vergeten in zijn offerte een bedrag voor moeren en bouten op te nemen.

RCN heeft deze later zelf gekocht en beschikbaar gesteld aan de aannemer, ofschoon Jercon bij aanvang van de samenwerking een fors voorschot had ontvangen om staal in te kopen. Op een gegeven moment heeft Kalloe om verdere stagnatie van het project te voorkomen zelf staal ingekocht en afgestaan aan Jercon, omdat deze geen bestelling had geplaatst, zoals uit onderzoek zou zijn gebleken.

Bij de gunning had Jercon aangegeven het staal zelf te zullen importeren. "Na controle is gebleken dat er nooit staal in het buitenland is ingekocht", stelt architect Peter Tenniglo, die belast is met de directievoering, in een brief aan de opdrachtgever. Hij geeft daarin ook aan dat Jercon is afgeweken van het bestek.

Zo zouden bepaalde profielen zijn gewijzigd, "met als reden dat de profielen niet voorradig zijn". Volgens de architect is niet ruim van tevoren besteld, aangezien de vereiste profielen binnen drie maanden vanuit het buitenland konden zijn aangevoerd.

Tijdens de ontmoeting met de pers kwam ook naar voren dat ofschoon de staalconstructie is geplaatst door Jercon, de aannemer het project technisch nog niet heeft opgeleverd. De vier daartoe vereiste rapporten en documenten, waaronder een torquerapport en complete as build-tekening, nog niet zijn overgedragen.

Deze rapporten dienen aan de financiers van het project en de verzekeringsmaatschappij beschikbaar te worden gesteld, om onder meer het gebouw te kunnen verzekeren. "We wachten daarop", zegt Sam Mehairjan, president-commissaris van RCN.

Hij geeft aan dat nu samen met de architect wordt nagegaan hoe de mall op een veilige manier kan worden afgerond. Om de bouwwerkzaamheden te kunnen voltooien, zal een onafhankelijke deskundige in de arm worden genomen om de technische rapporten op te maken. "We zullen ons niet laten ophouden."

Het streven is om het winkelcentrum eind 2020 open te stellen. Bij het ter perse gaan van de krant had de directeur van Jercon nog niet gereageerd op vragen van de redactie over deze kwestie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina