Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname bereid te strijden tegen Nederland

Suriname bereid door te strijden tegen Nederland

29/11/2019 00:00 - Eliézer Pross

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname.

Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Als Suriname de rechtszaak verliest die het heeft aangespannen tegen het Nederlandse Openbaar Ministerie in de kwestie van de 19,5 miljoen euro, zal de zaak lang niet zijn afgelopen. Als de rechter op 24 december in het nadeel van Suriname beslist, kan Suriname in hoger beroep gaan. Mocht dat niet baten, dan "zijn er wel stappen die wij kunnen nemen om bij het internationaal hof terecht te komen", zegt Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname op vragen van de krant op de openingsdag van de Jaarbeurs.

De CBvS-topman laat op optekenen dat de zaak "nooit blauwblauw gelaten zal worden". Na ruim een jaar van wat hij een "semi-diplomatieke impasse" noemt, heeft Suriname een kortgeding bij de Rechtbank van Noord-Holland aangespannen tegen het Openbaar Ministerie van Nederland (OM). De eerste zitting is gehouden op 5 november, en de rechter zal een oordeel vellen op 24 december. OM Nederland heeft zich nu ingegraven en beweert dat Surinames grootste financiële instellingen zich schuldig maken aan witwaspraktijken.

Suriname deinst niet terug en tikt het Nederlandse OM op de vingers omdat het zich ver buiten zijn jurisdictie wil bewegen. Van Trikt benadrukte tijdens een live-paneldiscussie op de beurs dat Suriname een volwassen, soeverein land is dat in staat is om zelf toezicht uit te oefenen op zijn financiële sector. Het liefst behoudt de governor vertrouwen in het rechtssysteem.

Een stap naar de internationale rechter kan "langdradig" zijn. Het gaat immers niet om het bedrag van 19,5 miljoen euro. "Het gaat om het proces dat we niet normaal onze biljetten kunnen importeren en exporteren", aldus de CBvS-president. Hij onderstreept dat de Centrale Bank een stukje immuniteit geniet dat is vastgelegd bij het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Naties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina