Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vedánta-prijs voor Sieuwnath Naipal

Vedánta-prijs voor Sieuwnath Naipal

29/11/2019 01:57 - Sabitrie Gangapersad

Stichting Jnan Adhin Fonds (JAF) heeft professor Sieuwnath Naipal onderscheiden met de elfde vedánta-prijs.

Stichting Jnan Adhin Fonds (JAF) heeft professor Sieuwnath Naipal onderscheiden met de elfde vedánta-prijs. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Met zijn mangrove project te Weg naar Zee heeft professor Sieuwnath Naipal internationale faam gekregen en Suriname op de wereldkaart geplaatst. Hij heeft bewezen dat mangrove het antwoord is op de stijgende zeespiegel.

Zijn inspanningen op het gebied van natuur en milieu ademen de geest van het vedántisch universalisme. Daarom heeft stichting Jnan Adhin Fonds (JAF) hem woensdagavond in het Self-Reliance Auditorium onderscheiden met de elfde vedánta-prijs. "Toen Naipal met zijn idee over een natuurlijke milieuvriendelijke bescherming van de kust kwam, waren velen erg sceptisch. Hoe kon de 'dwaze professor' proberen om met kleine mangrove plantjes de machtige zee te bedwingen?, vroeg menigeen zich af.

Ze noemden het initiatief: water naar zee dragen", herinnert Carlo Jadnanansing, voorzitter van de Raad van Toezicht van het JAF zich. "Maar het is Naipal gelukt om met dit project de kust met meer dan een meter op te hogen. Op bepaalde plekken is het wat meer of minder, maar het is een succes dat niet onopgemerkt is gebleven. Zelfs de Britse koningin Elizabeth II heeft recentelijk nog haar waardering hierover uitgesproken", zegt Jadnanansing.

Het mangrove project is in verschillende landen uitgevoerd, maar niet overal geslaagd. "Mangrove vervult een nierfunctie, zodat dialyse niet hoeft. Bij de toekenning van de prijs wordt voornamelijk gelet op het bevorderen van het besef van de eenheid van al het bestaande. Naipal etaleert met dit project verantwoordelijkheid voor de medemens en juist beheer van natuur en milieu."

"Het Jnan Adhin Fonds heeft sinds haar oprichting in januari 2000 verschillende activiteiten gehouden om de vedántisch-universalistische eenheidsgedachte in Suriname te bevorderen. De toekenning van de periodieke vedánta-prijs aan iemand die zich hiervoor verdienstelijk heeft gemaakt, is daarvan een onderdeel", zegt voorzitter Rakesh Adhin.

De vedánta-prijs is eerder toegekend aan Jef Crab (2001), Martinus Lutchman (2002), Abdoelgaffar Muradin (2003), Nico Waagmeester (2005), Vera Kaffiludi (2007), Roshnie Radhakishun (2009), James Ramlall (2011), Ronald van der Maesen (2015) en Monique Pool (2017).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina