Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Eindelijk een vonnis

COMMENTAAR: Eindelijk een vonnis

30/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Eindelijk een vonnis

 

HET HOGE WOORD is eruit: Desi Bouterse moet twintig jaar achter de tralies! De rechter heeft gedegen onderbouwd waarom de eerste burger brommen moet voor daden die hij 37 jaar geleden gepleegd heeft. Al zijn pogingen om het proces te dwarsbomen, zijn mislukt. Het enige wat hem nu rest, is hoger beroep aantekenen. Maar voor de nabestaanden is dit al een flinke stap naar gerechtigheid.

Dat er vrijdag uitspraak werd gedaan in dit proces, dat zaterdag precies twaalf jaar geleden van start ging, kwam voor iedereen als een verrassing. Vooraf was aangekondigd dat de advocaten van de verdachten waren opgeroepen om te horen wannéér vonnis zou worden gewezen, niet dát er vonnis werd gewezen. Eerder op de dag werden Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk vrijgesproken. Voor laatstgenoemde was dat een prettige uitkomst, want er was twintig jaar tegen hem geëist.

Voor Bouterse was er geen verrassing, het vonnis was conform de eis: hij mag van rechter Cynthia Valstein-Montnor twintig jaar in een cel nadenken over zijn zonden. Dat zal zijn feestje in China danig hebben verpest. Het staatshoofd komt daar nu direct van terug en zal Cuba niet meer bezoeken. Hij zal ongetwijfeld met zijn legertje adviseurs gaan overleggen welke truc hij nog uit de doos kan toveren. NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams wrong zich vrijdag tegenover deze krant in allerlei bochten om het vonnis onderuit te halen.

Zo vond hij het vreemd dat de uitspraak werd gedaan terwijl Bouterse uitlandig was. Dat kan zo zijn, maar Bouterse heeft zelf geen zitting bijgewoond. Zou hij nu wel de moed hebben gehad om persoonlijk op te komen dagen? Abrahams wijst er ook op dat het vonnis zes maanden voor de verkiezingen is uitgesproken. "Dit is zwaar politiek beladen." Nederland zal er volgens hem politiek misbruik van maken en "alles wordt uit de lade gehaald om die verkiezingen te beïnvloeden", ze zei hij.

Wat hij echter vergeet is dat het vonnis is gewezen door onafhankelijke Surinaamse rechters en dat Nederland er helemaal geen invloed op heeft gehad. Hoe graag Abrahams en andere NDP'ers dat ook willen geloven. De uitspraak is vooral een overwinning voor de nabestaanden, die 37 jaar hebben moeten wachten op gerechtigheid voor hun geliefde. Zij zullen hun vreugde niet laten bederven door de uitlatingen van zij die er totaal geen belang bij hebben dat Bouterse moet zitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina