Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eigen verklaring doet Bouterse das om

Eigen verklaring doet Bouterse das om

30/11/2019 21:15 - Ivan Cairo

Desi Bouterse, hoofdverdachte in het strafproces, heeft zelf bijgedragen aan het bewijs dat tot zijn veroordeling heeft geleid.

Desi Bouterse, hoofdverdachte in het strafproces, heeft zelf bijgedragen aan het bewijs dat tot zijn veroordeling heeft geleid. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Onder meer zijn eigen verklaringen tegenover de rechter-commissaris tijdens het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) hebben de verdachte Desi Bouterse de das omgedaan. Zo verklaarde hij dat de toenmalige legerleiding met een ‘draaiboek’ had gewerkt om een couppoging tegen zijn bewind de kop in te drukken. Bouterse werd vrijdag bij verstek tot een gevangenisstraf van twintig jaar veroordeeld door de Krijgsraad. Hij heeft veertien dagen de gelegenheid om in verzet te gaan tegen de uitspraak.

Volgens de rechtbank is wettig en overtuigend bewezen dat onder regie van Bouterse op 8 december 1982 zestien critici van zijn regering door militairen zijn opgehaald, naar Fort Zeelandia overgebracht, waar vijftien gearresteerden zijn doodgeschoten. Bouterse had tegen de afspraken met Roy Horb en Paul Bhagwandas in beslist dat vakbondsleider Fred Derby, die ook was opgepakt, gespaard zou worden.

De ex-bevelhebber is veroordeeld wegens "medeplegen van moord". Uit geen enkele getuigenverklaring is naar voren gekomen dat Bouterse zelf iemand heeft doodgeschoten. Wel is komen vast te staan dat hij in het Fort Zeelandia aanwezig was toen de standrechtelijke executies werden uitgevoerd. 

"Verdachte heeft samen met Horb en Bhagwandas opgetreden als drie-eenheid", zei president van de Krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor. Omdat hij de politieke macht niet wilde teruggeven aan een burgerregering zoals was beloofd na het plegen van de staatsgreep in februari 1980, werd besloten critici te elimineren, door ze te liquideren of te laten liquideren.

Volgens de rechtbank zijn de strafbare feiten niet in een opwelling begaan. Nadat de slachtoffers waren opgepakt en ook niet uit het fort konden vluchten hoefden zij niet om het leven gebracht te worden. "Verdachte was bij machte om het doden te voorkomen. Hij heeft zijn macht getoond door Derby weg te sturen", stelde Valstein-Montnor. Ze voegde eraan toe dat Bouterse geen gevolg heeft gegeven aan de smeekbede van Derby om drie gevangenen te laten gaan die nog in leven waren toen hij werd heengezonden.

Ook had hij vanwege zijn macht na het bloedbad opdracht kunnen geven een justitieel onderzoek in te stellen. Dat heeft hij echter nagelaten. Daarnaast heeft de verdachte nimmer berouw getoond. In tegendeel verklaarde hij via zijn raadsman, dat als zij niet om het leven waren gebracht nog meer bloed zou hebben gevloeid. De Krijgsraad kwam tot de conclusie dat na kalm beraad en overleg werd besloten de arrestanten opzettelijk van het leven te beroven door schoten uit één of meer vuurwapens.

Het draaiboek was, zoals Bouterse bij de rc verklaarde, aldus de rechtbank, "zorgvuldig voorbereid"; bij de voorbereiding was men "niet over één nacht ijs gegaan". Bouterse had ook verklaard dat hij als voorzitter van het Militair Gezag besprekingen heeft geleid waarvan inhoud en onderwerp slechts bij een beperkte groep personen bekend was. Zelfs de minister van Defensie werd niet op de hoogte gesteld.

Bij de rechter-commissaris (rc) had hij aangegeven dat op 8 december 1982 het draaiboek was afgewerkt, maar dat het niet de bedoeling was de latere slachtoffers om het leven te brengen. Zij zouden worden verbannen, maar het was niet duidelijk naar welk land. Bouterse vertelde de rc dat met geen enkele land officieel contact was gemaakt om hen op te vangen of asiel te verlenen.

De verdachte hield de rc indertijd ook voor dat er meer dan zestien mensen gearresteerd hadden moeten worden. "U moet weten dat er meer mensen op de lijst stonden. Zeven zijn niet gevonden", citeerde krijgsraadpresident Valstein-Montnor uit het meer dan honderd pagina's tellende vonnis.

Het verweer van de verdachte op grond van de aangepaste Amnestiewet van april 2012 werd door de Krijgsraad verworpen. Ook het verweer op grond van noodweer werd van de hand gewezen. Aangevoerd werd dat er geen sprake was van een ogenblikkelijke aanranding waartegen hij zich heeft verdedigd. De latere slachtoffers waren namelijk ongewapend, weerloos en konden ook niet vluchten van de plek waar ze gevangen werden gehouden.

Bouterse heeft met zijn handeling het recht op leven van de vijftien slachtoffers geschonden en daarom vindt de Krijgsraad een onvoorwaardelijke gevangenneming "passend en geboden". De Krijgsraad was langer dan vier uur aan het woord om het bewijs tegen de verdachte te benoemen.

Er werd geciteerd uit tientallen getuigenverklaringen, het obductieverslag en het rapport over het forensisch onderzoek dat op de stoffelijke resten en de plaats delict is verricht. De strafeis van 20 jaar cel van auditeur-militair Roy Elgin werd overgenomen. De Krijgsraad in de burgerkamer bestond uit Valstein-Montnor en de kantonrechters Suzanna Chu en Rewita Chatterpal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina