Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie paraat voor calamiteiten

Politie paraat voor calamiteiten

30/11/2019 14:47 - Ivan Cairo

Manschappen van de Mobiele Eenheid van de politie vrijdag in de Mgr. Wulfinghstraat bij de St. Paulusschool allernaast het gerechtsgebouw waar het vonnis werd uitgesproken.

Manschappen van de Mobiele Eenheid van de politie vrijdag in de Mgr. Wulfinghstraat bij de St. Paulusschool allernaast het gerechtsgebouw waar het vonnis werd uitgesproken. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - De politie staat paraat om in te spelen op eventuele ongeregeldheden als gevolg van de veroordeling van ex-legerleider Desi Bouterse, nu president van Suriname, vrijdag door de Krijgsraad wegens medeplichtigheid aan moord. “We, de veiligheidsautoriteiten, houden altijd rekening met mogelijke excessen. Emoties kunnen bij een ieder hoog oplopen en in geval zulks zou gebeuren staan we klaar”. Zo reageert directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, op vragen van de dWT-redactie of er bij de veiligheidautoriteiten indicaties zijn dat er zich ongeregeldheden zouden kunnen voordoen.

De veiligheidschef vertoefde samen met de presidentiële delegatie de afgelopen dagen in China en is intussen onderweg naar Suriname. Veira stelt dat in de pers, voor aanvang van de rechtszitting vrijdag, "allerlei berichten de deur uit zijn gegaan alsof de veiligheid in het geding zou kunnen zijn". Die berichten kwamen niet van de regering, benadrukt ze. Het Rooms-Katholiek Bijzonder Onderwijs had haar scholen in de Mgr. Wulfinghstraat vrijdag naar aanleiding van de terechtszitting gesloten.

In een brief aan de ouders van leerlingen werd gesuggereerd dat dat in verband met veiligheidsmaatregelen was gedaan op advies van ene inspecteur Boldewijn van het kabinet van de president. Vanuit het Directoraat Nationale Veiligheid wordt gesteld dat een dergelijk advies of instructie nooit is gegeven aan het RKBO. Mede op grond van de mediaberichten wordt opgeroepen tot kalmte, meent Veira. "De regering, uitgaande van haar verantwoordelijkheid, roept de samenleving dus op om zich kalm te houden. Het is een kwestie van pro-activiteit".

Kort na de uitspraak van de rechtbank dat Bouterse heeft veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar wegens medeplichtigheid aan de Decembermoorden, lanceerde de regering een bericht waarin burgers werden opgeroepen zich kalm te houden. Vanuit China riep de echtgenote van het staatshoofd partijgenoten op zich rustig te houden totdat de president is teruggekeerd. "Laat niemand zomaar allerlei dingen gaan doen", stelde Ingrid Bouterse-Waldring. Ze meldde ook dat gemobiliseerd wordt om Bouterse, voorzitter van de NDP, groots te onthalen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven wanneer hij in de nacht van zaterdag op zondag arriveert.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina