Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jaïr Tjon En Fa zesde in World Cup Hong Kong

Jaïr Tjon En Fa eindigt in top acht World Cup Hong Kong

01/12/2019 03:52 - Terence Oosterwolde

Jaïr Tjon En Fa eindigt in top acht World Cup Hong Kong

Jaïr Tjon En Fa haalde de kwartfinales van de World Cup-race in Hong Kong. Foto: collectie Jaïr Tjon En Fa  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa behoorde tot de beste acht renners in de World Cup-race van Hong Kong. Hij werd zondagochtend rond half vier Surinaamse tijd in de kwartfinales van de 200 meter sprint in twee races verslagen door de Nederlander Jeffrey Hoogland.

De Surinaamse baanwielrenner en zijn rivaal waren in heat 1 van de kwartfinales aan elkaar gekoppeld. In de eerste race van de best-of-three finishte Hoogland na 10,149 seconden krap als eerste met een verschil van 0,086 seconden. Ook in de tweede race was de Nederlander beter; alleen was het verschil deze keer groter (2,611 seconden).

Hoogland was in de kwalificatie het snelst geweest: 9,513 seconden. De tweede tijd was voor zijn landgenoot en wereldkampioen Harrie Lavreysen (9,572). De derde en vierde tijd waren voor de Pool Mateusz Rudyk (9,637) en Tomohiro Fukaya van Japan (9,726). Dit viertal plaatste zich automatisch voor de achtste finales.

Tjon En Fa reed in de kwalificatie de achtste tijd (9,776). In de zestiende finales nam hij het in heat vier op tegen Cechman Martin van de Tsjechische Republiek; hij kwam als winnaar uit de bus. De Surinamer trof in de achtste finales de Nederlander Matthijs Buchli, in de eerste etappe van het World Cup-seizoen nog goed voor brons. Tjon En Fa won en ontmoette daardoor Hoogland.

In de Hong Kong Velodrome verschenen aan de start van het onderdeel 200 meter sprint 36 renners van wie 28 uit de kwalificatie kwamen met uiteindelijk Tjon En Fa, Hoogland, Lavreysen, Rudyk, Fukaya, de Japanners Tomoyuki Kawabata en Yudai Nitta en de Fransman Gregory Bauge als kwartfinalisten. Hoogland, Lavreysen, Rudyk en Fukaya drongen door tot de halve finales.

Hoogland en Lavreysen wonnen in twee races van respectievelijk Fukaya en Rudyk. In de finale was Lavreysen zijn landgenoot eveneens in twee races de baas en veroverde hij de gouden plak. Fukaya rekende in de strijd om het brons af met Rudyk, waardoor de top vier in Hong Kong dezelfde was als die van de tweede etappe in Glasgow, Schotland (8-10 november). Tjon En Fa, die in die race zijn World Cup-debuut maakte, eindigde toen als achtste.

Bij de start van het World Cup-seizoen in Minsk, Wit-Rusland (1-3 november) waren Lavreysen en Hoogland ook één en twee en was Buchli toen derde geworden. Lavreysen, 22 jaar, die dus drie uit drie is, voert ook de wereldranglijst aan met 3.070 punten. Rudyk (3.050) is tweede en Hoogland (2.935) derde. Tjon En Fa staat zevende, net vóór Fukaya met 2.091 om 2085 punten. De vierde etappe van de World Cup is van 6 tot en met 8 december in Cambridge, Nieuw-Zeeland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina