Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DOE bespreekt actuele vraagstukken met jongeren

DOE bespreekt actuele vraagstukken met jongeren

02/12/2019 04:11 - Naomi Hoever

Ondernemer Ahsween Achaibersingh had het over onderwijs en ondernemen door jongeren anno 2019.

Ondernemer Ahsween Achaibersingh had het over onderwijs en ondernemen door jongeren anno 2019. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Jongeren in Suriname hebben weinig mogelijkheden om te ondernemen en onderwijs vormt niet altijd de basis om dit succesvol te doen, zeiden deelnemers zaterdag tijdens een openbare discussie en lezing van de politieke partij DOE in 'Ons Huis'. Het thema van de avond, die was georganiseerd door jongeren van de partij, was ‘Toekomstperspectieven voor de Surinaamse jeugd.’

Ondernemer Ashween Achaibersingh van de organisatie Business Action Coach Suriname sprak over het thema 'Onderwijs en ondernemen door jongeren anno 2019'. Met twee panelleden ging hij ook in discussie over dit onderwerp met het goed opgekomen publiek. 

Een deelnemer zei dat zij zonder een gedegen opleiding modist is geworden en zeer succesvol is in haar werk. Wat als hobby begon, groeide uit tot passie. Achaibersingh haalde aan dat jongeren meer uit zichzelf moeten halen en niet moeten wachten op hun droombaan. Volgens hem zijn de competenties die je tijdens het werk leert belangrijk, en niet het type werk dat je doet.

Hij spoort jongeren aan om zichzelf meer te verkopen bij een werkgever door te vertellen wat ze kunnen. Voorts vindt hij dat Surinaamse jongeren te laat beginnen te werken. Achaibersing zegt dat het goed is om al op zestien- of zeventienjarige leeftijd een parttimebaan te hebben. Een jongere haalde aan dat het moeilijk is om na afstuderen werk te vinden, omdat werkgevers vooral vragen om personen met ervaring.

De inleiding van psychiater Kitty Pelswijk, met ondersteuning van psycholoog Mavis Hoost en een sportcoach ging over het suïcideprobleem onder de jeugd. Pelswijk noemt het niet verstandig om de methode en de wijze waarop zelfdoding worden gepleegd te benoemen. Dit stimuleert kopieergedrag.

Wereldwijd blijkt dat mannen eerder zelfmoord plegen, terwijl meer vrouwen een poging doen. Volgens Hoost is zelfmoord het gevolg van een ophoping van een aantal emoties, die op een bepaald moment een climax bereiken. De betrokken persoon weet op dat moment niet hoe er uit te komen en vindt zichzelf niets meer.

Aanwezigen zeiden dat het traject waar de psychiater of psycholoog inkomt veelal te laat wordt ingezet. Er ontspon zich een levendige discussie waaruit blijkt dat ouders vaker een luisterend oor voor hun kind moeten hebben. Ook voor leerkrachten is er een taak weggelegd om pupillen beter te volgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina