Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Ik zou de eer aan mezelf houden’

‘Ik zou de eer aan mezelf houden’

02/12/2019 00:00 - Jason Pinas

Abop-leider Ronnie Brunswijk.

Abop-leider Ronnie Brunswijk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ronnie Brunswijk, voorzitter van Abop, kijkt heel nuchter naar het vonnis tegen zijn Desi Bouterse. Zijn ex-coalitiepartner is door de krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982.

De commotie in de samenleving is na de uitspraak van de rechters niet uitgebleven. Brunswijk reageert tegenover de krant echter heel kalm. "Ik ga geen politiek spelen hiermee, maar als ik in zijn plaats was zou ik de eer aan mezelf houden en opstappen als president." De Abop-voorzitter benadrukt dat de rechtsstaat gerespecteerd moet worden.

Brunswijk blijft erbij dat samenwerking met de NDP niet mogelijk is. Dit standpunt is volgens hem al lang vóór de veroordeling van Bouterse bepaald. "Mi no e wroko samen nanga NDP. Dat heb ik zo vaak gezegd en ik blijf daarbij." Er is geen ruzie tussen de twee, maar er wordt volgens de Abop-leider niet over politiek gesproken.

Hij zegt dat hij niet kan samenwerken met een partij die alleen voor ellende heeft gezorgd. Een ander punt dat hem tegen de borst stuit is dat Bouterse en zijn volgelingen geen oor hebben voor mensen met een andere mening. Naast Brunswijk is ook DA '91 van mening dat Bouterse moet opstappen.

Deze partij waarvan Angelic del Castilho voorzitter is, ziet de president liever vandaag dan morgen het veld ruimen. Ook advocaat Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden van het 8 Decemberstrafproces ondersteunt die gedachte. Volgens hem is het een schande voor het hele land als Bouterse niet aftreedt. Essed: "Hij had nooit tot president gekozen mogen worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina