Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sedney noemt nieuwe cursus misleiding

'Nieuwe cursus voor bibliotheekassistenten is misleiding'

02/12/2019 05:37 - Naomi Hoever

Sedney noemt nieuwe bibliotheken cursus misleiding

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Terwijl het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de opleiding School Mediatheek Medewerker voor het Basis Onderwijs (SMMBO) sluit, ondersteunt ze een andere die zegt hetzelfde doel na te streven. Vivian Sedney, voormalig directeur van de intussen opgeheven opleiding, is hierover niet te spreken.

Na een informatiebijeenkomst van Stichting Nationale Database Suriname (SNDS) voor de opleiding tot bibliotheekassistent te hebben bijgewoond spreekt hij van misleiding. Hij neemt dit woord in de mond omdat volgens hem geen sprake is van een opleiding maar een certificaattraining van twee keer per week gedurende een jaar.

"Het aantal dagen bij elkaar opgeteld kom je op drie en een halve maand. Het kan daarom geen kwalificatie krijgen van opleiding." Volgens hem is op veel vragen tijdens de informatievergadering geen antwoord gegeven. Naar zijn bevindingen heeft de aanbieder haar doel niet bereikt. "Mensen zijn gedemotiveerd vertrokken, want het is een eenmalige certificaattraining."

Sedney is er evenmin over ter spreken dat studenten die de driejarige SMMBO hebben gevolgd de nieuwe MBO-'opleiding' van SRD 1.500 moeten doen als zij een HBO-opleiding van SRD 4.000 willen volgen, die eveneens door SNDS wordt aangeboden. Die duurt twintig maanden bij een frequentie van vijf dagen per week.

"Deze organisatie weigert de SMMBO te erkennen als opleiding. De stichting heeft er nooit een hoge dunk van gehad. Als ik naar de vakken kijk die ze geven had onze opleiding meer te bieden", zegt Sedney. Hij meent dat als SNDS vindt dat het bibliotheekwezen in gevaar is en vergrijst, ze een gedegen opleiding had moeten opzetten.

"Mensen willen een opleiding volgen voor een waardig diploma." Sedney is ook verontwaardigd dat de mensen die betrokken waren bij de vorige opleiding nooit gehoord zijn. "Ik pleit daarom voor een bibliotheek-autoriteit. Dit kan de minister behoeden voor misstappen. Met deze opleiding desavoueren zij hun eigen opleiding die zij in het buitenland hebben gevolgd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina