Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Over tot de orde van de dag

COMMENTAAR: Over tot de orde van de dag

03/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Over tot de orde van de dag

 

NU DE STOFWOLKEN beginnen op te trekken na het onverwachte vonnis tegen Desi Bouterse, moeten we langzaamaan weer overgaan tot de orde van de dag. Want eerlijk is eerlijk: de uitspraak van de rechter heeft vooralsnog geen gevolgen voor de enorme problemen waar het land voor staat. En Bouterse mag volgens sommige juristen vooralsnog blijven zitten waar hij zit. Ook mag hij zich kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen, omdat geen wet hem dat verbiedt, zolang hij maar niet in de gevangenis zit. En daar ziet het voorlopig niet naar uit.

Dat is overigens ook aan een deel van de huidige oppositie te danken: zij hebben de gelegenheid om de huidige Grondwet, die een veroordeelde president toelaat, aan te passen aan zich voorbij laten gaan. De verbijstering en het ongeloof vanuit zijn aanhang hebben inmiddels plaatsgemaakt voor strijdvaardigheid. Dankzij de perfect geoliede organisatie van de NDP reden in de nacht van zaterdag op zondag zo'n zeventig bussen met naar schatting vijftienhonderd aanhangers van de president naar Zanderij om hun leider een warm welkom te geven.

Bouterse zei zelf niet wakker te liggen van het vonnis: "Als je het feit begaan hebt dan doet het je wat, maar als je het niet gedaan hebt, doet het je niets. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd." Hij sloeg een andere toon aan dan prominente partijgenoten, die in de uren daarvoor dreigende taal hadden geuit. "Laat men ons niet dwingen dingen te doen die wij niet willen doen", zei NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams.

En vicepresident Ashwin Adhin zegt dat Bouterse nooit de gevangenis in zal gaan en schermt al met amnestie. "Want nu wordt hij het slachtoffer van een systeem en wil men een man kruisigen om met zijn bloed al de zonden van zich af te lossen." Het is intimiderende taal die een deel van de bevolking gezien het verleden en de oorsprong van de NDP angst inboezemt. Bovendien is het nergens voor nodig, er zijn nog middelen om de uitspraak op een gewone en legale manier aan te vechten.

Het is nu vooral zaak ervoor te zorgen dat het vonnis geen splijtzwam wordt en nog meer verdeeldheid in de samenleving zal zaaien. We kunnen ons beter druk maken om de economische crisis die het land in een wurggreep houdt en die er met het leengedrag van de regering niet beter op zal worden.

Want de schuldenlast is met de reis naar China weer vergroot, nu daar voor 300 miljoen US dollar aan leningen zijn afgesloten. Daar lijkt opeens niemand zich druk om te maken, terwijl de gevolgen daarvan ook lang na het tijdperk-Bouterse nog altijd goed voelbaar zullen zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina