Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boek past-life-therapie aanwinst gezondheidszorg

Handboek past-life-therapie aanvulling voor gezondheidszorg

03/12/2019 17:47 - Sabitrie Gangapersad

Cecillia Manichand en Ronald van der Maesen, schrijvers van het boek handboek past life therapie.

Cecillia Manichand en Ronald van der Maesen, schrijvers van het boek handboek past life therapie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een enorme aanwinst en aanvulling voor de gezondheidszorg en de bekroning van ruim twee decennia werk. Zo wordt het nieuwe handboek past-life-therapie (PLT) in Suriname aangeprezen door verschillende sprekers. Vicepresident Ashwin Adhin ontving vrijdagavond in de Centrumkerk een exemplaar van het boek, dat is geschreven door Ronald van der Maesen en Cecillia Manichand-Potinoor.

"Reïncarnatie is de basis voor past-life-therapie. Vaak wordt reïncarnatie geassocieerd met het hindoeïsme, maar het is veel universeler", zegt professor Jack Menke, die het voorwoord schreef. "De ziel is eeuwig en incarneert. Niet alleen de Hindoes geloven het, maar ook in andere culturen, zoals bij de Saramaccaners is dit bekend. Die groep gelooft dat eigenschappen van de overleden persoon terugkomen in het lichaam van een nieuw geborene."

"Dit handboek geeft inzichten in de mogelijkheden van past-life-therapie voor chronische, psychische, lichamelijke en relationele problemen. Het is een vernieuwing in het wetenschappelijk denken", benadrukt Menke. Hij noemt daarbij ook de promotie van Kamla Nannan Panday-Jhingoerie die in februari haar proefschrift over pluralisme/integratie van PLT in de gezondheidszorg presenteerde.

In de 535 pagina's van het nieuwe handboek worden drie facetten behandeld: PLT en de ontwikkeling ervan, behandeltechnieken en de praktijk. "Als vedantik en filosoof geloof ik in de wet van karma. Kennis kun je op verschillende manieren krijgen: door waarneming, het af te leiden, analogie, deductie of door ervaring. PLT is voor mij het bewijs en bevestiging van alles wat ik heb gelezen in boeken zoals de Bhagavad Gita en Upnishads", zegt de vicepresident. 

Hij noemt het handboek "een zegen" voor de gezondheidszorg. "Er zal weerstand zijn om het toe te passen, maar dat moet je overwinnen. De regering is bezig met een commissie voor alternatieve geneeswijzen. Groepen krijgen een platform om door toetsing, scholing en praktijk empirisch materiaal te verzamelen. We moeten meer vaart zetten. Laat het niet zo zijn dat de Wereldgezondheidsorganisatie ons deze nieuwe therapie aanbiedt, maar laat het onze verworvenheid zijn", zegt Adhin.

Bij PLT worden de oorzaken van klachten en problemen niet alleen in het huidige leven, maar ook in vorige levens gezocht en gevonden. Dit maakt de therapie uniek: het gaat om zorg op maat. Het vinden van de oorzaak, veelal traumatiserende gebeurtenissen die alsnog moeten worden verwerkt, leidt tot een traumabehandeling waarvan de positieve resultaten wetenschappelijk zijn aangetoond.

Ook mensen met 'vreemde' niet-eigen, vaak hinderlijke energieën ervaren bevrijding. Het boek presenteert ook het resultaat van een tevredenheidsonderzoek onder honderd cliënten, die in de afgelopen vijf jaar in PLT-behandeling zijn geweest. Daarnaast bevat het twintig casussen van Nederlandse en Surinaamse therapeuten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina