Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Veroordeling Bouterse ‘zorgwekkend’

Veroordeling Bouterse ‘zorgwekkend’

03/12/2019 00:00 - Merredith Bruce

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki zegt dat met wijsheid omgaan moet worden met de  veroordeling van Desi Bouterse.

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki zegt dat met wijsheid omgaan moet worden met de veroordeling van Desi Bouterse. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De veroordeling van Desi Bouterse voor betrokkenheid bij de Decembermoorden zal de relatie tussen het Nationaal Jeugdparlement (NJP) en het staatshoofd niet verstoren. Dat zegt NJP-voorzitter Kelvin Koniki op vragen van de Ware Tijd. Het jeugdparlement, een onderdeel van het Nationaal Jeugdinstituut, valt vanaf de oprichting rechtstreeks onder de president.

De jeugdparlementsvoorzitter benadrukt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen Bouterse als persoon en zijn functie als staatshoofd. "Toen wij als team zijn aangetreden, was de rechtszaak nog gaande. Het is een toevalligheid dat de president onder wie het instituut valt als persoon is veroordeeld." Daarom vindt Koniki het belangrijk dat er respect wordt getoond voor het instituut van president.

Het jeugdparlement zal zich professioneel opstellen naar het staatshoofd toe, maar Koniki uit wel zijn bezorgdheid over de veroordeling. "Het is zorgwekkend en alarmerend dat de persoon naar wie we het meest zouden moeten opkijken in zo een situatie is terechtgekomen. Dat is geen goed beeld van leiderschap."

Of de president moet aftreden zoals sommige critici vinden, laat Koniki liever aan hem over. "Ik zou hem willen adviseren om zijn hart te volgen en daarnaar te handelen." DA '91 en andere partijen hebben de president opgeroepen om de eer aan zichzelf te houden. Maar voor Bouterse lijkt dit niet aan de orde: de NDP-leider heeft maandag in het radioprogramma Bakana Torie op de SRS gezegd dat zijn naam weer op de DNA-kandidatenlijst zal prijken.

Met de uitspraak van de krijgsraad nadert het einde van de 8 Decemberzaak. Daarom vindt Koniki het belangrijk dat de jeugd duidelijk geïnformeerd wordt over dit stukje geschiedenis. "Wij vragen dat het verhaal een beetje duidelijker wordt gemaakt voor de jongeren, want het is iets van jaren terug waardoor je niet weet wat je wel of niet moet aannemen."

De voorzitter vindt het daarnaast belangrijk dat politici geen misbruik maken van de uitspraak. "Voor de nabestaanden is het uiteraard een opluchting, maar de partijen kunnen er politiek mee spelen. Het is belangrijk dat we met wijsheid omgaan hiermee en de rust blijven behouden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina