Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Problemen gezondheidszorg

COMMENTAAR: Problemen gezondheidszorg

04/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Problemen gezondheidszorg

 

DE PROBLEMEN IN de gezondheidszorg hebben de aandacht van het ministerie van Volksgezondheid, zo wordt gesteld. Enkele weken geleden legde de Sociaal Economische Raad (SER) de vinger op de zere plek en benoemde tal van pijnpunten. Zo moeten de tekortkomingen van de Wet Basiszorgverzekering worden opgeheven. Ook moet de rol van het Staatsziekenfonds als grootste zorgverzekeraar en dienstverlener geëvalueerd worden.

De SER kwam tot zijn conclusies na gezondheids- en belangenorganisaties en deskundigen uit de sector aangehoord te hebben. Het ministerie stelt in een reactie dat veel punten reeds bekend zijn en een groot deel van de SER-aanbevelingen al toegepast wordt. Die zouden in de implementatiefase zitten. Maar dat er werkelijk iets op de korte termijn gaat verbeteren, valt te betwijfelen.

Volksgezondheid verschuilt zich achter het feit dat wetgeving een belangrijke aanzet vormt om problemen in de gezondheidszorg structureel op te lossen en verwijst naar de conceptwetten Raamwet Gezondheidszorg en Financiering Persoonlijke Gezondheidszorg die in voorbereiding zijn. Maar we weten allemaal hoe het gaat in dit land: voordat een wet door het parlement is aangenomen en door de president is bekrachtigd, zijn we maanden, zo niet jaren, verder.

Ook van deze wetten is niet duidelijk wanneer ze klaar zullen zijn om voor behandeling naar het parlement te worden gestuurd. Met de verkiezingen en de naweeën daarvan voor de deur valt te betwijfelen dat dit vóór eind volgend jaar nog zal gebeuren.

De SER heeft ook oplossingen voor de korte termijn aangedragen, zoals het verhogen van de investeringen in de primaire gezondheidszorg. Het ministerie zegt hierover dat dit al is ingezet "door financiële ondersteuning te geven aan activiteiten die daarmee te maken hebben".

Dat klinkt hopeloos vaag en zal waarschijnlijk niets opleveren. Ook het typisch politieke antwoord dat "het is goed om te benadrukken dat het ministerie met gecoördineerde beleidsmaatregelen continu wenst zorg te dragen voor een kwalitatieve gezondheidszorg in ons land, waartoe alle inwoners toegang moeten hebben" voorspelt weinig goeds.

Wat zo vaak gezegd is wordt hier weer eens door ons herhaald: er moet per direct worden ingegrepen in de chaos in de zorg, waar bureaucratie tegenover cliënten al jaren voor enorme frustratie zorgt. En in sommige gevallen zelfs tot doden leidt omdat mensen niet snel genoeg worden geholpen.

Aan mooie woorden en beloften, ook van het ministerie van Volksgezondheid, hebben we niets. Die hebben we in het verleden al genoeg gehad.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina