Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Moordvonnis’ kan investeerders weghouden

‘Moordvonnis’ kan investeerders weghouden

04/12/2019 10:31 - Merredith Bruce

Econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname vindt dat Suriname imagoschade oploopt met de veroordeling van Desi Bouterse.

Econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname vindt dat Suriname imagoschade oploopt met de veroordeling van Desi Bouterse. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoewel het besluit om in een bepaald land te investeren voornamelijk afhangt van economische factoren, mag de berechting van de bestuurder van een land niet verwaarloosd worden. Om die reden vindt econoom Steven Debipersad van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) het niet onmogelijk dat de veroordeling van Desi Bouterse die de rol van staatshoofd bekleedt, buitenlandse investeerders kan weghouden.

"Dit zou inderdaad nadelige gevolgen kunnen hebben", zegt hij desgevraagd naar aanleiding van de recente veroordeling van Bouterse in het 8 Decemberstrafproces. Hij kreeg als hoofdverdachte in deze zaak twintig jaar gevangenisstraf opgelegd. Bouterse heeft hiernaast ook een vonnis op zijn naam staan voor handel in drugs.

De econoom legt uit dat een land beoordeeld wordt op zijn kredietwaardigheid. Wat Suriname betreft is het daarmee niet zo goed gesteld. Daarnaast noemt hij ook de reputatie van een land, met verwijzing naar de vele onderscheppingen van drugs vanuit Suriname in de afgelopen periode.

Met de veroordeling van het staatshoofd loopt de reputatie van Suriname nog meer schade op, beredeneert hij. "Dit aspect weegt (voor investeerders,…red) natuurlijk niet zwaarder dan de zuiver economische beoordelingen, maar het is zeker niet te verwaarlozen. Voor het imago van het land is het prima als het staatshoofd geen strafblad heeft."

Debipersad legt uit dat beursgenoteerde bedrijven gevolgen kunnen ondervinden wanneer zij zakendoen in een land met een staatshoofd dat veroordeeld is voor betrokkenheid bij moord. "Het zijn dingen waar bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven naar kijken." Zo een gevolg noemt hij imagoschade. 

Hij verwacht niet dat bestaande investeerders zich vanwege de rechterlijke uitspraak zullen terugtrekken. "Maar dat kan zeker wel effect hebben op nieuwe relaties." Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), stelt dat het land nu instabiel is met de vele leningen en schulden.

De veroordeling van Bouterse draagt volgens hem bij aan de instabiliteit. "Ik kan u garanderen dat er heel weinig bonafide investeerders naar hier zullen komen, omdat een investeerder zoekt naar landen waar stabiliteit is en rust." De oproep van NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams onlangs aan kaderleden in Ocer om zich "nu nog" correct te gedragen, duidt volgens Binda op mogelijke onrust, wat volgens hem niet goed overkomt bij investeerders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina