Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Presentatie biografie John Kent: ‘Leven uit genade’

Boekpresentatie: John Kent, de langst dienende EBG-praeses

05/12/2019 21:36 - Tascha Aveloo

Deze foto van de jonge predikant John Kent en zijn echtgenote staat op de cover van de biografie.

Deze foto van de jonge predikant John Kent en zijn echtgenote staat op de cover van de biografie.  

PARAMARIBO - ‘Leven uit genade’ is de biografie van John Kent, bisschop van de Evangelische Broedergemeente Suriname en langst dienende praeses uit de geschiedenis van dit kerkgenootschap. Kent is een grote zoon uit het binnenland van Suriname, Ganzee, een dorp dat onder water ligt in het stuwmeer. Zijn biografie is geschreven door professor Frank Jabini. De presentatie is maandagavond in de Stadszending aan de Burenstraat.

"Kent is een van de eersten uit de marrongemeenschap die gekozen werd tot praeses van de EBG en daarna bisschop is geworden. Het is heel bijzonder te bedenken dat in 1765 de Hernhutters zijn begonnen met evangelisatie onder de Saramaccaners. Kent is een bijzondere persoon. Heel eenvoudig, maar ook iemand die veel heeft meegemaakt", vertelt Jabini.

Het was voor Kent geen makkelijke keuze om dominee te worden. "Hij werd verliefd op een dame maar haar ouders wilden geen toestemming geven nadat ze hadden begrepen dat hij predikant wilde worden. Ze dachten: het is een fijne vent, maar dominees verdienen niet veel en dus zou hij mogelijk niet goed kunnen zorgen voor hun dochter.

Tijdens zijn studie in Nederland werd hij wederom verliefd maar ook dat ging niet door. Uiteindelijk wist hij toch de liefde van zijn leven te vinden in Mavis Telgt, een vrouw die hem ook ondersteunde en actief was in het evangelische werk." Met haar trouwde hij en ze hebben samen drie kinderen.

Het boek is niet alleen de biografie van een markante persoon, maar bevat ook veel historische feiten en uitleg over culturele aspecten. Momenten in de periode waarin Kent diende waren heel moeilijk. "Wereldwijd was er sprake van een splitsing in de EBG", vertelt Jabini. 

Hij vervolgt: "Er was een groep traditionele en een groep charismatische EBG'ers. Veel geloofsgenoten trokken weg uit de kerk. Maar Kent is een wijze man en hij wist met tact en wijsheid tussen deze twee groepen te laveren. Hij was voor beide groepen praeses waardoor het in Suriname nooit tot een splitsing is gekomen."

De dominee heeft ook gediend in de tijd van de binnenlandse oorlog. Een zwarte bladzijde voor de EBG die in die tijd veel gebouwen kwijtraakte door vernieling en waarbij de dominees veel persoonlijke spullen zijn kwijtgeraakt. "Veel mensen trokken weg uit het gebied en Kent en zijn team probeerden zij die waren achtergebleven toch nog te bedienen."

"Wat velen niet weten, is dat in die periode de EBG samen met de Rooms-Katholieke kerk een missie heeft gestuurd naar Moengo om te gaan onderhandelen over herstel van de vrede tussen het Jungle Commando en het leger. Daarna is het initiatief overgenomen door de politiek", vertelt Jabini.

De biografie belicht ook de actieve rol die Kent heeft gehad in de kerk, waarbij jonge mensen duidelijk tegen hem opkeken. Hij zette zich in voor de bevordering van sport onder de jongeren, motiveerde hen om het te maken in het leven en heeft velen met raad en daad bijgestaan in hun persoonlijke problemen.

"Wat ik daarin opmerkelijk vind is dat de man Kent niet meent dat hij dat uit eigen kennis of kracht doet. Hij stelt dat het slechts 'door genade' komt, vandaar de naam van het boek 'Leven uit genade." Kent is praeses geweest van 1987 tot en met 1999. Hij diende vier termijnen, wereldwijd een unicum bij de EBG, waar men hooguit drie termijnen het ambt vervult. In 2003 is hij ingewijd als bisschop.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina