Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zonder politieke wil geen ontwikkeling toerisme

Zonder politieke wil en randvoorwaarden geen ontwikkeling toerismesector

05/12/2019 16:53 - Wilfred Leeuwin

Martin Panday, achter de microfoon, vindt dat Suriname de ontwikkeling van zijn toerisme overlaat aan buitenlanders.

Martin Panday, achter de microfoon, vindt dat Suriname de ontwikkeling van zijn toerisme overlaat aan buitenlanders. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het is alsof mensen in Suriname met gekruiste armen en met een laconieke gezichtsuitdrukking kijken naar de mondiale ontwikkelingen binnen de toeristische industrie. Terwijl de Wereld Toerisme Organisatie een prognose maakt van enorme groeicijfers met een waarde van 1,7 triljoen Amerikaanse dollars voor de komende jaren, is er in ons land veel verdeeldheid in de sector en ontbreekt een nationale organisatie die Suriname effectief op de markt plaatst als toeristische bestemming.

De meeste inspanningen komen integendeel van buiten Suriname, van vliegmaatschappijen en toerismeorganisaties. "Het lijkt alsof wij er al zijn en genoegen nemen met wat we nu aan toeristisch product te bieden hebben", zegt toerismedeskundige Martin Panday, die dinsdag tijdens de maandelijkse bijenkomst van Kenniskring een presentatie gaf.

Hij liet zien dat het echte toerisme er heel anders uitziet. Daarin vindt er behoorlijke handel plaats van toeristische producties. Panday en mede-inleider Egon van Foidl, de directeur van Courtyard by Marriot, stellen dat het toerisme alleen van de grond kan komen als er politieke wil is en wordt voldaan aan de belangrijkste randvoorwaarden voor een goed draaiende toeristische industrie.

De panelleden Rabin Boeddha, beleidsadviseur op het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, directeur Clyde Tdlohreg van Purity tours en TUI-vertegenwoordiger in Suriname en ook Miquel Leuden, directeur en docent van het International Hospitality and Tourism College, hebben tijdens de discussie kritische kanttekeningen geplaatst bij de ontwikkeling van toerisme in Suriname.

Het toeristische product is volgens Panday al lang een handelswaar geworden en de samenstelling ervan is er de afgelopen jaren totaal anders gaan uitzien. Het bestaat veelal uit één bestemming, die door vliegmaatschappijen en toeristische organisaties in een pakket wordt verkocht. De meeste internationale reisorganisaties beschikken over een eigen chartermaatschappij. Vliegtuigstoelen en accommodatie kopen zij in bulk in.

Die twee worden aan elkaar geplakt in één product dat vakantie heet. Hieraan worden wel voorwaarden gesteld. Zo moet er voldoende te doen zijn voor de toerist om zich te vermaken en de reiskosten moeten betaalbaar zijn in combinatie met de accommodatie. Belangrijk is dat het product met een goede marketing- en promotiecampagne te koop wordt aangeboden.

De inleiders en panelleden vinden het jammer dat er geen strategisch plan is voor toerisme-ontwikkeling in Suriname. Er zijn tal van rapporten geschreven, maar die worden niet gebruikt. Panday noemt de afschaffing van de toeristenkaart, de hoge tarieven voor vliegtickets naar Suriname en andere voorwaarden, niet bevorderlijk voor het toerisme.

Aan de andere kant doen buitenlandse maatschappijen volgens hem alles om scherpe prijzen aan te bieden. Hij stelt dat in 1996, de Stichting Toerisme Suriname werd opgericht voor marketing en promotie van Suriname in het buitenland. Maar deze stichting vertoeft al geruime tijd in een winterslaap en er is geen promotie en marketing.

In 2006 besloot Martinair, toen de grootste chartermaatschappij van Nederland, Suriname op te nemen in haar bestemmingsassortiment. Echter besloot de maatschappij in 2008 te stoppen met deze activiteit. Nu zijn in Suriname de Nederlandse TUI en de Colombiaans-Panamese Copa-Airline. "We kijken er naar en laten hun het voor ons doen", zegt Panday.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina