Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Idiote actie

COMMENTAAR: Idiote actie

06/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Idiote actie

 

ADVOCAAT IRVIN KANHAI heeft een zeer vreemd gevoel voor humor. Anders zou je zijn idiote onjuiste verklaring woensdag tegenover deze krant, dat zijn cliënt Desi Bouterse geen verzet zal aantekenen tegen het verstekvonnis van afgelopen vrijdag, niet kunnen verklaren.

Willens en wetens heeft Kanhai de journalist van de Ware Tijd in de maling genomen, want er blijkt wellicht verzet te zijn aangetekend en hij was daar dondersgoed van op de hoogte. Het schaadt de vertrouwensband die journalisten met advocaten hebben enorm: want als zelfs zij menen te mogen liegen rest de vraag wie we nog wel kunnen geloven?

Nu weten we allemaal dat Kanhai in de rechtspraak een beetje een vreemde eend in de bijt is. Hij is bijvoorbeeld in tegenstelling tot veel collega's nooit te beroerd een stevig statement te geven. Tijdens het hele 8 decemberstrafproces was dat zeker prettig voor journalisten. Maar de laatste dagen lijkt hij de weg behoorlijk kwijt te zijn. Allereerst liet hij zich na het vonnis in een voor een advocaat ongepaste tirade, inclusief krachttermen, weinig vleiend uit over de uitspraak.

De Krijgsraad mocht volgens hem "blij zijn dat hij geen president is van het land". Hij zou wel weten wat hij moest doen "met a-nationalisten, een stelletje mensen dat gekoloniseerd is". Het is dezelfde dreigende toon waarmee leden van de partij van zijn cliënt anderen soms angst proberen aan te jagen. En het is niet bepaald het taalgebruik dat je van een strafpleiter verwacht, zeker niet als die woorden zijn gericht aan de rechters.

Dat hij het verstekvonnis niet accepteert en hele proces omschrijft als een politiek proces, is zijn goed recht. Maar om vervolgens keihard te gaan liegen tegenover een journalist die de lezers het nieuws wil brengen zoals het is, is te belachelijk voor woorden. Dan moet hij toch eens bij zichzelf te rade gaan waar hij mee bezig is. Excuses zouden op zijn plaats zijn, want nu krijgt de journalist in kwestie de zwartepiet toegespeeld omdat die onzorgvuldig zou zijn geweest.

De enige die onzorgvuldigheid kan worden verweten, is Kanhai. Die daarmee enorme verwarring heeft geschapen en nabestaanden van de slachtoffers extra heeft gekwetst. Maar misschien was dat wel zijn bedoeling: totaal respectloos om de mensen die al 37 jaar het verdriet moeten dragen, nog even een hak te zetten. Alleen maar uit rancune, omdat je een zaak verloren hebt die volledig volgens recht en wet is behandeld en afgehandeld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina