Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Denise Jannah in theaterstuk ‘Dear Winnie’

Denise Jannah in theatervoorstelling ‘Dear Winnie’

06/12/2019 15:49 - Steven Seedo

Denise Jannah in haar rol als Zuid-Afrikaanse tradtionele genezer in het theaterstuk ‘Dear Winnie’.

Denise Jannah in haar rol als Zuid-Afrikaanse tradtionele genezer in het theaterstuk ‘Dear Winnie’. Foto: Reyer Boxem  

PARAMARIBO - Denise Jannah speelt samen met acht donkere vrouwen een rol in de theatervoorstelling ‘Dear Winnie’. Het stuk gaat over Winnie Madikizela Mandela, activiste en ex-vrouw van de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en later president Nelson Mandela. De première was zaterdag in Stadsschouwburg Groningen, in Nederland. In het stuk vertolkt Jannah de rol van sángoma, benaming voor Zuid-Afrikaanse traditionele genezer.

"Ik ben de link tussen toen en nu, tussen ons en onze voorouders, maar op bepaalde momenten ben ik Winnie in haar cel. Ik ben trots en dankbaar dat ik deel mag nemen in deze grani voor 'Mama Winnie', zoals ze in Zuid-Afrika respectvol genoemd wordt. Deze theatervoorstelling moet vooral bijdragen aan het eerherstel van een vrouw die opkwam voor haar volk, onverzettelijk en volhardend streed tegen die vreselijke apartheid", zegt Jannah, die ooit zelf als zangeres optrad voor Nelson Mandela.

Ze praat vol lof over de activiste die werd onderdrukt en gedegradeerd tot tweederangsburger in haar eigen land. "Na uma disi ben tenapu kankan, ondanks de vele vernederingen, mishandelingen, verraad, meer dan vierhonderd dagen opsluiting in een isoleercel, zeven jaren verbanning naar een ver oord waar ze in eenzaamheid moest leven, het gemis van haar man, haar kinderen, en ga zo maar door..."

Nomzamo Winnifred Zanyiwe Madikizela Mandela bleef strijden in de frontlinie. Ze zorgde ervoor dat Nelson Mandela niet vergeten werd in zijn cel op Robbeneiland waar hij 27 jaar vastzat. Hij zou nooit zo groot zijn geworden zonder Winnies strijd en offers. Maar uiteindelijk werd ze toch opzijgezet, omdat haar naam door het wrede apartheidsregime inmiddels vakkundig besmeurd was, vertelt de zangeres.

"Ze zat niet eens bij de vips toen hij als president geïnaugureerd werd", zegt Jannah verontwaardigd. Mandela werd bestempeld als de vredestichter, en zij als de slechterik. Voor velen nog steeds, maar inmiddels is veel waarheid aan het licht gekomen." Jannah raadt iedereen aan om de documentaire 'Winnie' van filmmaakster Pascalle Lamche  te bekijken, en Winnie Mandela, één van haar rolmodellen, te leren kennen als wie zij echt was.

Het theaterstuk wordt tot maart 2020 in Nederland en België opgevoerd. Met negen  actrices, zangeressen en performers met Afrikaanse roots uit onder andere Caribische eilanden, Congo, Ghana, Kameroen, Rwanda, Suriname en Zuid-Afrika is de cast uniek.

'Dear Winnie' is niet de eerste theatervoorstelling waarin Denise meespeelt. Eerder was zij te zien in 'ELLA!' over Jazz-zangeres Ella Fitzgerald en in diverse musicals, waaronder 'A Night at the Cotton Club", 'Ain't Misbehavin' en 'Joe, de Musical', gebaseerd op de oorlogsfilm 'A guy named Joe'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina