Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw type bijenkast bij herstel mangrove

Nieuw type bijenkast bij herstel mangrove

06/12/2019 09:07 - Gilliamo Orban

De bijen bouwen met hun natuurlijk instinct aan de korf en honingproductie.

De bijen bouwen met hun natuurlijk instinct aan de korf en honingproductie. Foto: Ko.depositphotos.com  

PARAMARIBO - De Perone-bijenkast is nu landelijk geïntroduceerd in Suriname. Er zijn ongeveer 35 imkers van diverse districten getraind in het kader van een wereldwijd project dat gericht is op klimaatverandering. "Deze methode van kweken van bijen is uitgevonden door de Argentijn Oscar Perone", zegt Dino Demidof tegen de Ware Tijd.

De agriculture extension specialist legt uit hoe de methode werkt. "Op een duurzame en natuurlijke wijze worden bijen bij elkaar gehouden zonder veel bemoeienis van de mens en andere omstandigheden. De bijen bouwen met hun natuurlijk instinct aan de korf en honingproductie."

Het Surinaamse project is gisteren afgesloten in het gebouw van het IICA, het Inter-Amerikaans Instituut voor landbouwsamenwerking, met de overhandiging van benodigdheden aan bijentelers. Demidof is verbonden aan het IICA. Hij zegt dat de mangrove-vegetatie verstoord en zelfs aan het uitsterven is.

De nieuwe technologie van het kweken van bijen wordt bij de mangrovebossen toegepast. "Niet alleen de honingproductie zal bevorderd worden, maar de honingbij zal ook zorgen voor de verbetering van deze bossen. Hoe meer bestuiving, hoe meer bevruchting en zaden, waardoor er planten ontstaan en de mangrovebossen toenemen."

Imker Fabian Esajas is in Suriname de trendsetter van de Perone-bijenkast. Hij heeft hierover met ondersteuning van IICA op Saint Lucia een training gevolgd. Met de introductie van de nieuwe methode zou Suriname het grootste honingproducerend land in het Caribisch gebied kunnen worden.

Volgens Richenel Davids, voorzitter van de Coroniaanse Wroko Waswasi Vereniging is er potentie om de honingproductie te verhogen, omdat ondersteuning door partners zorgt voor een enorme stimulans. "We grijpen dit soort projecten met beide handen aan, omdat we tegelijkertijd ook willen helpen met herstel van de mangrove."

Haidy Malone-Lepelblad, manager van het wereldwijde project, zegt dat de bedoeling hiervan is de weerbaarheid van Suriname te verhogen tegen de negatieve effecten van klimaatverandering. Hiermee zijn het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), de Europese Unie en de overheid van Suriname in 2016 begonnen.

"We kijken niet alleen naar wat de overheid kan doen tegen de gevolgen van klimaatverandering, maar gaan ook na hoe we mensen kunnen ondersteunen met technieken om de natuur in stand te houden", zegt Malone. In dit kader is de IICA een belangrijke partner.

Het project past volgens Malone-Lepelblad in activiteiten die met andere partners worden uitgevoerd. Eén daarvan is het verbeteren van mangrove te Weg naar Zee samen met professor Sieuwnath Naipal. Ook is er een project uitgevoerd waarbij landbouwers in dat gebied technieken hebben geleerd om duurzame productie te garanderen bij onder meer langere droogte en zware regenval.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina