Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Teleurstellende olieboringen geen reden voor pessimisme’

‘Teleurstellende olieboringen geen reden voor pessimisme’

06/12/2019 10:49 - Ivan Cairo

‘Teleurstellende olieboringen geen reden voor pessimisme’

Foto: Ecoconserv.com  

PARAMARIBO - Apache Oil, de Amerikaanse oliemaatschappij, heeft vooralsnog geen commerciële aardolievondst gedaan in Blok 58 in het diepzeegebied waar een proefboorput wordt aangelegd. Intussen is al tot een diepte van 6.200 meter geboord. De komende dagen zal verder geboord worden tot een diepte van 6.900 meter, meldde de maatschappij.

Enkele dagen geleden maakte Staatsolie bekend dat haar nearshore boorprogramma dat de afgelopen maanden is uitgevoerd geen commerciële reserves heeft aangetoond. Het programma is nu afgerond. De teleurstellende resultaten van de recente exploratieboringen van Staatsolie en Apache hebben onder andere op sociale media geleid tot uiteenlopende nationale en internationale reacties.

De reacties variëren van leedvermaak en een heftige blame game over wie schuld treft voor de "droge putten" van Staatsolie tot een dramatische waardedaling van aandelen Apache met 13 procent. Beursanalisten van onder andere Bloomberg zijn niet erg positief over het verloop van de activiteiten van Apache in Blok 58. Deze begonnen op 24 september met het boren van de Maka-I-put.

"Het negatieve beeld over Apache wordt kennelijk ook gevoed door het plotselinge vertrek van Steve Keenan, senior vicepresident Worldwide Exploration van Apache, die per eind oktober onverwacht met ontslag ging, toevallig juist op het moment waarop de eerste resultaten van Maka-I bekend werden gemaakt", stelt belastingconsulent Roy Shyamnarain.

Hij heeft zich de afgelopen jaren verdiept in belastingkwesties bij grootschalige mijnbouwactiviteiten in Suriname. De slechte resultaten zijn volgens hem geen reden voor pessimisme. De verwachtingen voor zowel het nearshore gebied als Blok 58 waren vóór aanvang van de boorwerkzaamheden hoog gespannen.

Op een bepaald moment ontstond binnen de samenleving zelfs een ware hype rond de Kakantrieput, waar volgens schattingen van Staatsolie 800 miljoen barrels aardolie zouden zitten. Uiteindelijk kwam "slechts water" uit de put. Shyamnarain, die als belasting- en juridisch adviseur verschillende bedrijven in de Surinaamse aardoliesector als cliënt heeft, vindt het negativisme rond de tegenvallers van Staatsolie en Apache enigszins misplaatst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina