Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB en Ravaksur kijken op van verklaring ministerie

VSB en Ravaksur verbaasd over verklaring Volksgezondheid

06/12/2019 17:38 - Van onze redactie

VSB en Ravaksur verbaasd over verklaring Volksgezondheid

 

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) hebben met grote verbazing kennisgenomen te hebben van een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid. Dat schrijven de organisaties in een persbericht.

Volksgezondheid schreef in de verklaring dat er twee conceptwetten zijn ontwikkeld: de raamwet gezondheidszorg en de wet financiering persoonlijke gezondheidszorg. Dat zou zijn gebeurd om de tekortkomingen van de wet nationale basiszorgverzekering op te vangen.

Om het draagvlak voor de conceptwetten zo breed mogelijk te maken, zijn volgens het ministerie diverse sessies met verschillende belanghebbenden gehouden. De VSB en Ravaksur geven met klem en verontwaardiging aan dat zij niet zijn geconsulteerd als vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in Suriname.

Op de Global Social Protection Week van de International Labour Organization (ILO) in Genève tussen 25 en 28 november is nog eens bevestigd dat de werkgevers en werknemers vanaf het begin moeten worden betrokken bij de ontwikkeling van systemen voor sociale bescherming - inclusief gezondheidszorg.

De VSB en Ravaksur hebben tijdens de ontwikkeling en ondertekening van het tweede Decent Work Country Programme van Suriname opnieuw gevraagd om de al jaren beloofde grondige evaluatie van de sociale wetten van 2014. De organisaties zijn dan ook zeer verbaasd en ontstemd dat organisaties en personen, met wiens contributies het sociale-protectiesysteem gefinancieerd moet worden, op geen enkel moment betrokken zijn bij besprekingen over nieuwe wetten, die zijn ontwikkeld op basis van de tekortkomingen in de wet Nationale Basiszorgverzekeing.

De VSB en Ravaksur schrijven in de persverklaring dat de regering gevraagd wordt deze wetten en de gemaakte evaluatie van de wet Nationale Basiszorgverzekering naar hen op te sturen ter bestudering en bespreking met hun leden. De organisaties doen tot slot een dringend beroep op de regering om het pad van sociale dialoog en tripartisme niet te verlaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina