Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zelfmoordgolf

COMMENTAAR: Zelfmoordgolf

07/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Zelfmoordgolf

 

OPNIEUW HEEFT EEN tiener zichzelf deze week, in de bloei van haar leven, van het leven beroofd. Een zestienjarige scholiere in Nickerie maakte er donderdag, nota bene terwijl haar moeder naar een begrafenis was, een einde aan. Het houdt maar niet op! Naar de redenen kunnen we alleen maar gissen want de jongeren laten zelden een afscheidsbrief achter. Dat maakt het voor de nabestaanden nog moeilijker om het onverwachte verlies op den duur een plaats te geven.

In de krant van vandaag staat (op pagina B1) het aangrijpende verhaal over de zelfgekozen dood van de veertienjarige Iraisha Comvalius, verteld door haar moeder Sjenelva. Het meisje stapte op 1 november uit het leven door zichzelf op te hangen in de gymzaal van de Hendrikschool. Sjenelva, een alleenstaande moeder van vijf kinderen, is de wanhoop nabij. Vooraf heeft ze volgens eigen zeggen geen signalen opgevangen dat haar dochter levensmoe was. Wat rest, zijn de onbeantwoorde vragen over waarom ze het gedaan heeft.

Volgens klinisch psycholoog Glenn Leckie hebben de media een belangrijke rol te vervullen in het reduceren van zelfdoding. Media zouden zichzelf moeten evalueren en nagaan of zij in voldoende mate de preventie van zelfmoord ter hand nemen. Hij heeft daar zeker een punt. Uit sensatiezucht berichten sommige mediahuizen uitgebreid over ieder zelfmoordgeval, terwijl het beter zou zijn omzichtiger te werk te gaan ter voorkoming van copycatgedrag. Dat wil niet zeggen dat je zelfmoorden helemaal moet doodzwijgen, maar je moet wel kijken hoe je daarmee omgaat.

Ook binnen de redactie van de Ware Tijd rijst regelmatig de vraag hoe ver we kunnen gaan. We berichten zeker niet over iedere zelfmoord, alleen de 'spraakmakende' zaken die de gemeenschap schokken pikken we op. Zoals het geval van Iraisha Comvalius, overigens de derde Hendrikschool-leerlinge binnen een jaar die zelfmoord pleegde. Maar we weten oprecht niet of we er goed aan doen daar aandacht aan te besteden. Wellicht dat daar op termijn eens openlijk over gedebatteerd kan worden, om na te gaan wat wel en wat niet wenselijk is.

Dat er iets gedaan moet worden om de zelfmoordgolf onder jongeren een halt toe te roepen, mag duidelijk zijn. Het is te hopen dat ook de politiek zich eens over die problematiek gaat buigen. Want die doet er nu vooral het zwijgen toe. Maar als je het probleem niet benoemt, zal er nooit een oplossing komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina