Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Theaterstuk maakt identiteit bespreekbaar

Theaterstuk maakt identiteit bespreekbaar

07/12/2019 02:51 - Audry Wajwakana

Theaterstuk maakt identiteit bespreekbaar

Foto: Facebook Shrew Her  

PARAMARIBO - De flyer toont twee vrouwen - de ene in een wit herencolbert en de ander met een witte sluier in het haar - die intiem bij elkaar staan. Je zou denken dat het stuk ‘Shrew her’ gaat over een lesbische relatie. Het stuk gaat echter over zelfacceptatie, met het huwelijk als uitgangspunt.

Vijf bijzondere mensen vertellen met hun persoonlijke verhaal hoe zij in de wereld staan. Het stuk is open en confronterend. Het probleem van genderidentiteit wordt op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt - met humor en opzwepende bekende Amerikaanse en Caribische muziek. Het stuk is donderdagavond in Theater On Stage in première gegaan en is zaterdag nog te zien.

De productie is geïnspireerd op het wereldberoemde stuk van William Shakespeare 'The Taming of the Shrew', het temmen van de feeks. Het gaat over de rijke Baptista, die twee dochters heeft: de jongste, geliefde en toegeeflijke Bianca, en de eigenwijze Katharina.

De vader bepaalt dat Bianca die veel bewonderaars heeft, pas zou mogen trouwen na haar zus. Twee aanbidders van Bianca smeden daarop een plan om Katharina aan de man te brengen en dat lukt. Petruchio blijkt bereid en kort na het huwelijk probeert hij haar eigenzinnigheid te temmen. Ze verzet zich, maar hij intimideert haar totdat ze zich gewonnen geeft.

In het stuk rijzen vragen als de positie van de vader bij de uithuwelijking van zijn dochters, de positie van de man om te bepalen wat de vrouw wil, maar ook de positie van de vrouw zelf. Wat win je wanneer je onderdeel wordt van een systeem, zoals het huwelijk? Veranderen systemen of blijven ze hetzelfde? Vragen die regisseur Ira Kip als vertrekpunt neemt.

Hoewel het verhaal van Shakespeare de rode draad is in 'Shrew Her' vraagt de regisseur hoe mensen gendernormen opnieuw bepalen in deze moderne tijd. Vanuit een queer-lens onderzoekt ze of de bestaande traditionele westerse huwelijksvormen nog toepasbaar zijn in onze samenleving en voornamelijk in de LGBTQ+ gemeenschap.

Queer is sinds enkele jaren een nieuwe term binnen de LGBTQ-gemeenschap en wordt gebruikt door mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen. Iemand die queer is, wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, hetero, biseksueel of transseksueel. De betekenis van queer kan alleen de persoon zelf eigenlijk invullen.

De regisseur heeft in samenwerking met de vijf queer vrouwen het stuk samengesteld. Het decor bestaat uit een doorzichtig huis met aan de voorkant een groen vloerkleed en scherven porselein. "De scherven zijn om aan te geven dat kwetsbare thema's besproken worden en groeien. Het groeiende wordt in de groene mat uitgebeeld", zegt Kip.

Het Caribisch gebied loopt volgens Kip achter als het gaat over het met elkaar praten over het thema. "Veel mensen denken vaak dat het in de LBGTQ-gemeenschap over seksuele losbandigheid gaat. Zelf houden zij zich daarmee niet bezig, maar denken meer aan hoe ze zichzelf kunnen zijn. Het zijn normale mensen die werken, een hypotheek betalen, voor kinderen zorgen", zegt Kip.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina