Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bloemenhulde na 8 Decembervonnis niet zonder emoties

Bloemenhulde na 8 Decembervonnis niet zonder emoties

08/12/2019 16:21 - Merredith Bruce

Ook jongeren legden bloemen bij het nationaal monument Bastion Veere.

Ook jongeren legden bloemen bij het nationaal monument Bastion Veere. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De uitspraak van de rechters in verband met het 8 Decemberstrafproces, heeft de emoties tijdens de jaarlijkse bloemenhulde bij het nationaal monument Bastion Veere er niet minder op gemaakt. Zowel nabestaanden als belangstellenden moesten hier en daar een traantje wegpinken tijdens de kransleggingen.

Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982 raakte op sommige momenten even ontroerd bij het voorlezen van zijn toespraak. De stichting grijpt het "uitgesproken en onuitwisbaar" vonnis aan als instrument dat de deur opent voor de samenleving naar het Suriname waarvoor de "vijftien zonen" toen al vochten: een Suriname gestoeld op vrijheid, democratie en gerechtigheid.

"Het was een cruciaal moment toen en het is een cruciaal moment nu", stelde Oemrawsingh. De moorden hadden als doel om het flikkerende licht van recht, vrijheid en democratie uit te doven, vervolgde hij, maar die hebben hun doel gemist wat is bevestigd middels de rechterlijke uitspraak van 29 november jongstleden. "Dat de moordenaars niet in stilte het toneel wensen te verlaten, is geen verrassing, maar het maakt op ons geen indruk. Het recht heeft gesproken!"

Onder de personen die een krans hebben gelegd waren Jaap Frederiks, tijdelijk zaakgelastigde van Nederland, en VS-ambassadeur Karen Williams. "Ik denk dat er een gevoel van opluchting is dat er nu duidelijkheid is voor de nabestaanden over wat er gebeurd is en dat de Krijgsraad tot een oordeel is gekomen", zei Frederiks desgevraagd tegen de redactie.

Het is zondag precies tien jaar geleden dat het monument Bastion Veere is opgericht ter blijvende nagedachtenis van de vijftien slachtoffers.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina