Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hugo Essed geëerd tijdens herdenkingsdienst

Hugo Essed krijgt staande ovatie bij herdenkingsdienst

08/12/2019 21:20 - Merredith Bruce

Hugo Essed is zondagavond geëerd om de wijze waarop hij jarenlang juridische bijstand heeft verleend aan de nabestaanden van de Decembermoorden.

Hugo Essed is zondagavond geëerd om de wijze waarop hij jarenlang juridische bijstand heeft verleend aan de nabestaanden van de Decembermoorden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij de herdenkingsdienst voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden is Hugo Essed zondagavond geëerd met een langdurig applaus en een staande ovatie om de wijze waarop hij jarenlang juridische bijstand heeft verleend aan de nabestaanden in het strafproces van de 8 Decembermoorden. Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 december 1982, noemde Essed een "bevlogen advocaat" en dankte hem voor zijn "deskundige, kalme, fatsoenlijke en onbevreesde inzet".

Essed kreeg een ruiker als waardering. Ook andere personen kregen een bijzonder woord van dank en applaus voor hun ondersteuning in de zoektocht naar gerechtigheid: de in 1999 overleden Ilse Labadie, oud-voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), voor haar inzet tegen mensenrechtenschendingen en de huidige voorzitter Betty Goede voor de voortzetting daarvan.

Advocaat Freddy Kruisland is gehuldigd als één van de sleutelfiguren in het strafproces. Kruisland en Geetapersad Gangaram Panday zijn de geestesvaders van het verzoekschrift van de nabestaanden, wat maakte dat de verjaring van het proces in 2000 werd gestuit. "Hij bepleitte altijd dat de daders hun straf niet mogen ontlopen", zei Oemrawsingh over de jurist, die in 2012 is overleden.

Vakbondsleider Fred Derby, de enige overlevende van de martelingen die in 1982 hebben plaatsgehad, werd geroemd om zijn "cruciale bijdrage aan de overwinning van het recht" middels zijn getuigenis als nalatenschap. Derby overleed in 2001.

Ook Karel Choennie en het rooms-katholiek bisdom kregen een speciaal woord van dank voor hun geestelijke en morele bijstand tijdens het twaalf jaar lange strafproces. De dienst in de St. Alfonsuskerk werd bij aanvang, iets na zeven uur, omschreven als een historische, verwijzend naar de bevredigende uitspraak van de Krijgsraad enkele dagen terug.

Rani Sohansingh, zus van de op 8 december 1982 omgebrachte Robby Sohansingh, wees er namens de nabestaanden op dat de strijd doorgaat totdat bestraffing "als sluitstuk van gerechtigheid" heeft plaatsgevonden. De bijeenkomst werd georganiseerd door de OGV en had als thema 'Wat de toekomst brengen moge'.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina