Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon En Fa negende in World Cup Nieuw-Zeeland

Tjon En Fa negende in World Cup Nieuw-Zeeland

08/12/2019 08:13 - Terence Oosterwolde

Tjon En Fa negende in World Cup Nieuw-Zeeland

Jaïr Tjon En Fa eindigde als negende in Cambridge. Foto: Guy Swarbrick  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa is zondag als negende geëindigd op de 200 meter sprint tijdens de World Cup-race in Cambridge, Nieuw-Zeeland. De Surinaamse baanwielrenner werd in de achtste finales uitgeschakeld door de Trinidadiaan Nicholas Paul.

Na de eerste etappe te hebben overgeslagen, heeft Tjon En Fa, vijfde op de wereldranglijst, nu al drie World Cup-races in de benen. Bij de tweede stop in Glasgow, Schotland (8 tot 10 november) werd hij achtste en bij de derde etappe in Hongkong (29 november tot 1 december) eindigde hij als zesde. Hij strandde beide keren in de kwartfinales. Die twee races en de eerste stop in Minsk, Wit-Rusland (1 tot 3 november) werden steeds gewonnen door Harrie Lavreysen van Nederland. Diens landgenoot Jeffrey Hoogland eindigde elke keer als tweede.

In Cambridge waren de Nederlanders afwezig en was het afwachten wie van de 32 renners het goud en zilver zouden opeisen. Tomohiro Fukaya van Japan eindigde in Schotland en Hongkong als derde, waarmee hij beide keren de Pool Mateusz Rudyk aftroefde. In Cambridge waren de intenties van Rudyk vanaf het begin duidelijk. De Pool zette de snelste tijd neer in de kwalificatie: 9,527 seconden. Daarna volgden Fukaya (9,609), de Australiër Nathan Hart (9,613) en de Japanner Yudai Nitta (9,650), die direct voor de achtste finales waren geplaatst.

Tjon En Fa had de achtste tijd in de kwalificatie (9,765 seconden) met direct achter hem Paul (9,772). In heat vier van de zestiende finales schudde de Surinamer Moreno Sanchez van Spanje van zich af. Paul ontdeed zich in de vijfde serie van Hsieh Nien Hsing van Taiwan, waardoor hij in de achtste finales werd gekoppeld met Tjon En Fa. De Trinidadiaan won nipt, waardoor de Surinamer was uitgeschakeld voor verdere deelname en uiteindelijk de negende plaats in de eindrangschikking kreeg toebedeeld. In de kwartfinales moest Paul zijn meerdere erkennen in Rudyk die in twee races beter was.

Samen met de Pool plaatsten de Japanners Fukaya en Nitta en Hart van Australië zich ook in twee races voor de halve finales. Daarin waren Rudyk en Fukaya in twee races beter dan respectievelijk Nitta en Hart, waardoor voor de derde World Cup-race op rij de Pool en Japanner elkaar om het eremetaal bekampten. Deze keer was het niet brons zoals in Glasgow en Hong Kong, maar stond de gouden medaille op het spel. Rudyk nam zoete wraak voor de nederlagen in de vorige twee edities en legde in twee races beslag op de titel. Nitta pakte brons ten koste van Hart.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina