Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Twee inheemse mannen gedood in Brazilië

Twee inheemse mannen gedood in Brazilië

08/12/2019 22:56

Twee inheemse mannen gedood in Brazilië

Foto: News.mongabay.com  

BRASILIA - Twee inheemse mannen zijn zondag vanuit een auto doodgeschoten in het Amazonewoud in het noordoosten van Brazilië, melden lokale autoriteiten. De slachtoffers zijn onderdeel van de Guajajara-stam, die erom bekendstaat het regenwoud te beschermen tegen illegale ontbossing.

Twee andere inheemse bewoners raakten gewond bij de schietpartij, die plaatsvond dichtbij een snelweg in de omgeving van het dorp El-Betel. Een woordvoerder van de Guajajara-stam meldt dat hij niet weet waarom de twee zijn doodgeschoten. De mannen waren op de weg terug van een vergadering toen het incident plaatsvond. "Ze schieten op iedereen", zei hij aan de telefoon tegen verslaggevers van persbureau Reuters.

De plek waar de schutters het vuur openden, ligt niet ver van waar vorige maand Paulo Paulino Guajajara werd omgebracht. Hij was een prominent hoofd van de stam die zich inzette tegen illegale ontbossing. Oorspronkelijke inwoners van het oerwoud krijgen steeds vaker te maken met geweld sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro.

Bolsonaro heeft beloofd de rechten van oorspronkelijke bewoners in te perken en het Amazonewoud open te stellen voor verdere economische exploitatie, waaronder mijn- en landbouw. Vanwege het escalerende geweld tegen de inheemse bevolking moet de Europese Unie de druk op Brazilië opvoeren, zei hoofd van de overkoepelende inheemse organisatie APIB Sonia Guajajara vorige maand.

APIB representeert bijna 1 miljoen inheemse bewoners. De EU moet daarom volgens de Guajajara afzien van het ondertekenen van de historische handelsovereenkomst Mercosur. "Het ondertekenen van deze deal zou betekenen dat de EU negeert wat er gebeurt in Brazilië. Dit komt neer op het institutionaliseren van genocide." NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina