Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Alleen een dwaas zal voor deze mensen stemmen’

‘Alleen een dwaas zal nog voor deze mensen stemmen’

09/12/2019 10:36 - Jason Pinas

Partijvoorzitter Paul Somohardjo, legt het accent op eenheid tijdens de viering van de 21ste verjaardag van Pertjajah Luhur.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo, legt het accent op eenheid tijdens de viering van de 21ste verjaardag van Pertjajah Luhur. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Het is waar dat de oppositionele partijen zich moeten bundelen. Anders den no man seki nanga NDP.” Zo reageert Rino Somar tegenover de Ware Tijd na de toespraak van Paul Somohardjo zaterdag tijdens de viering van 21 jaar Pertjajah Luhur (PL). Hij kan zich net als het in groten getale opgekomen publiek helemaal terugvinden in de boodschap van de avond.

Tijdens de feestmassameeting legden diverse partijtoppers het accent vooral op de noodzaak om een eenheid te vormen, zodat de zittende regering wordt afgewezen in mei 2020. Ook gastsprekers onder wie Mahinder Ratipal (VHP), Willy Soemita (KTPI) en Waldi Nain (PDO) wezen op de noodzaak van bundeling. Maar "het is deels ook hun schuld dat de NDP weer aan de macht is gekomen", zegt Somar, doelend op de ondersteuning van Pertjajah Luhur in 2010. Hij hoopt daarom dat de kandidaten die straks worden voorgedragen door de partijen in de oppositie niet zwichten voor omkoping. "Anders na puru bruku weri bruku."

Somohardjo zei dat zijn partij in de afgelopen jaren klappen heeft gekregen. Met name het overlopen van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan naar de coalitie is een zware klap geweest. Ook de stopzetting van de samenwerking in 2014 door de NDP was een bittere pil. Dit alles was volgens hem bedoeld om de snelle groei van zijn partij te stoppen. Echter, door geloof, doorzetting en de ondersteuning van de achterban is het steeds gelukt om weer sterk uit de bus te komen.

Na de verkiezingen van 25 mei 2020 zal het volgens de PL-voorzitter niet anders zijn omdat de kiezers nu doorhebben dat de zittende regering geen ontwikkeling brengt. "Alleen een dwaas zal nog op deze mensen stemmen." Daarom is hij voorstander van een sterke bundeling en een nationale eenheid tegen de NDP. Somohardjo weet dat de NDP er alles aan zal doen om in het machtscentrum te blijven. "Ze hebben veel meer geld dan alle oppositionele partijen samen en ze gaan strooien daarmee." Pertjajah Luhur zal daarom een kaalplukcontract tekenen met al haar kandidaten.

Tijdens de feestvergadering zijn meer dan negentig potentiële kandidaten voorgesteld aan het publiek. Deze mensen zullen tot maart op de voet gevolgd worden door de leiding van de partij waarna een selectie zal worden vgemaakt wie op een kandidatenlijst komt. "Wie na de verkiezing weg wil gaan mag, maar zal de zetel moeten inleveren" benadrukte Somohardjo.

Dat Pertjajah Luhur wordt uitgemaakt voor visieloze partij vindt de voorzitter absurd. Hij noemt zaken zoals socialewoningbouwprojecten en de bigi sma dey die van PL zijn overgenomen. "Wanneer wij weer in de regering komen zullen we bewijzen dat we visie hebben." Een daarvan is het ontwikkelen van een stad in Commewijne. "Dan zal het fileprobleem voor altijd opgelost zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina