Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gepensioneerden weer in de steek gelaten

Gepensioneerden voelen zich weer in de steek gelaten

09/12/2019 06:08 - Gilliamo Orban

Renate Wouden, voorzitter van de BBGO, wil een goede jaarafsluiting hebben met de leden.

Renate Wouden, voorzitter van de BBGO, wil een goede jaarafsluiting hebben met de leden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) is verbaasd dat alleen actief dienende ambtenaren in december geld met terugwerkende kracht (twk) zullen ontvangen. Het gaat om een tegoed van twee maanden in verband met de loonsverhoging van 25 procent die ambtenaren in actieve dienst en met hen gelijkgestelden in september 2018 hebben gekregen.

De verhoging van het pensioen van de ex-landsdienaren is in dit kader vanaf november van datzelfde jaar doorgevoerd. Dit werkt terug tot januari 2017 zoals ook bij de actief dienende ambtenaren, maar anders dan deze groep hebben gepensioneerden voor nog geen enkele maand twk ontvangen.

Enkele maanden terug heeft de belangenorganisatie minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hierover aangeschreven, maar geen reactie ontvangen. "Dat betekent voor ons dat de werkende klasse wel een goede kerst en jaarafsluiting mag hebben, maar wij als gepensioneerden niet. Dat is de boodschap die we hieruit halen", zegt BBGO-voorzitter Renate Wouden tegen de Ware Tijd.

Zelf is ze twee keer langs geweest bij het ministerie en er zou contact met haar gemaakt worden. De bedoeling was dat de twk in kavels zou worden uitbetaald. Wouden is wel blij dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting duizend voedselpakketten tegen een bedrag van SRD 50 per stuk heeft geleverd aan haar organisatie.

Naast dit pakket kregen de leden zondag een pakket van de bond. Hiervoor waren tweeduizend leden geregistreerd. "Het pakket is natuurlijk tijdelijk, want dat raakt op en de mensen hebben geld nodig om verder te gaan met hun leven", zegt de voorzitter, doelend op de twk die ze nog moeten krijgen.

Een gepensioneerde zegt tegen de krant: "Het pensioen is minder dan het loon dat je toen kreeg en alles dat je extra krijgt, is meegenomen." Hij raadt de BBGO aan om president Desi Bouterse een brief te schrijven over de kwestie, aangezien de bond geen antwoord krijgt van de minister.

Een andere kwestie waaraan de bond zich stoort is dat ongeveer achttienhonderd gepensioneerden van parastatale bedrijven niet in aanmerking komen voor de verhoging die is toegekend aan gepensioneerde ambtenaren, terwijl ook zij onder het pensioenfonds vallen. Dit komt omdat deze ondernemingen een eigen loonreeks hebben en niet werken met het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso).

In het Staatsbesluit Welvaartvaste Pensioenen staat dat wanneer de actief dienende ambtenaren salarisverhoging krijgen, ook de gepensioneerden die moeten ontvangen. Er is een brief gestuurd naar de president om hierover te praten, maar een reactie is uitgebleven.

"Gepensioneerden worden in dit land niet correct behandeld en dat is een kwalijke zaak. We vinden dat nog erger, omdat er ook seniorenburgers beleidsmaker zijn en we vragen ons af waarom zij niet opkomen voor de gepensioneerden", aldus Wouden. Het bondbestuur en adviseurs praten binnenkort over de actuele kwesties en eventueel te ondernemen stappen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina