Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hulplijn 123 benadert tieners op speciale manier

Hulplijn 123 benadert tieners en jongvolwassenen op speciale manier

09/12/2019 21:05 - Merredith Bruce

Een van de themaposters waarmee de Kinder- en Jongerentelefoon mikt op tieners en jongvolwassenen.

Een van de themaposters waarmee de Kinder- en Jongerentelefoon mikt op tieners en jongvolwassenen. Foto: FB Kinder- en Jongerentelefoon  

PARAMARIBO - Hoewel Stichting Kinder- en Jongerentelefoon als doelgroep heeft mensen in de leeftijdsklasse zes tot en met 25 jaar, merkt zij dat tieners en jongvolwassenen weinig gebruikmaken van de hulplijn. Volgens directeur Jacintha Jong-A-Lock-Dundas bellen vooral veel kinderen van twaalf jaar en jonger. “We hebben geanalyseerd en zien dat we meer bekend zijn onder de kinderen, maar onder de tieners en jongvolwassenen zouden we meer bekendheid moeten krijgen.”

Om dit te bereiken heeft de stichting de campagne Click it 2 Win it op touw gezet. Er hangen posters op strategische plekken waar de doelgroep komt zoals Wolly's, Subway Hermitage Mall en Boogie's Burger. Die posters draaien rond verschillende thema's. Er staan foto's en kernvragen op die te maken hebben met mogelijke problemen waarmee jongeren te maken krijgen.

Dundas merkt dat jongeren zich niet erg aangesproken voelen door de stichting. Ze denkt dat het woord 'kinder' in de naam daar mogelijk de oorzaak van is. Tieners en jongvolwassenen zullen daardoor wellicht denken dat ze geen kind meer zijn en de 'telefoon' daarom niet voor hen is bedoeld.

De stichting vindt het belangrijk om deze doelgroep apart te benaderen, omdat die met andere problemen kampt dan jongere kinderen. "Wij willen ze laten weten dat we bestaan, dat we er ook voor hen zijn en dat ze weten hoe ze ons kunnen bereiken en waarvoor." Een paar van de thema's die in de posters zijn verwerkt zijn identiteitscrisis (wie ben ik?), seksuele oriëntatie, geestelijk geweld en drugsgebruik onder jongeren.

Jongeren mogen een selfie maken met de poster op de achtergrond en deze via de Facebook-pagina van de stichting opsturen, waarna de foto wordt gedeeld. De persoon met de meeste likes en shares wint een prijs. Zo hoopt de stichting veel jongeren te bereiken. Er zijn intussen al winnaars bekend.

De directeur zegt dat de telefoonlijn die al elf jaar bestaat, succesverhalen kent. "Soms bellen mensen terug om aan te geven dat het is gelukt of soms belt iemand emotioneel, maar gaandeweg het gesprek verandert die toon." De campagne is ruim van tevoren voorbereid en is geen reactie op de recente gevallen van zelfmoord onder jongeren. Uit strategische overwegingen wil de stichting ook liever niet ingaan op dit onderwerp. Jong-A-Lock-Dundas: "Het maakt de campagne alleen maar belangrijker."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen