Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk vonnis in zaak wijziging kiesregeling

Mogelijke uitspraak in vordering wijziging kiesregeling

10/12/2019 15:46 - Naomi Hoever

Mogelijke uitspraak in vordering wijziging kiesregeling

 

PARAMARIBO - Er zal mogelijk donderdag vonnis worden gewezen in de vordering die is ingediend tegen de wijziging van de Kiesregeling die partijen verbiedt om voor de verkiezingen combinaties te vormen. In oktober toen de zaak voor de eerste keer zou dienen, had de staat om uitstel gevraagd.

Op de dupliek heeft de staat wel direct antwoord gegeven zegt raadsman Antoon Karg van de politieke partijen PRO, Strei!, Alternatief 2020 en Setie Sranan. Zij procederen tegen de Staat, omdat zij vinden dat mensenrechten worden geschonden door deze wijzigingen. Verder spreken zij van vertrapping van de Grondwet, aangezien de wijziging in DNA is goedgekeurd met een gewone meerderheid, terwijl hiervoor een tweederdemeerderheid nodig was.

Artikel zeven van de kiesregeling is geschrapt. Hierdoor kunnen partijen niet langer in combinatieverband aan de verkiezingen deelnemen. Het is dus voor kleine partijen niet langer mogelijk om in blokvorming toch zetels binnen te halen. De partijen willen het verbod op pre-electorale combinaties via de rechter laten opheffen. Ook zijn zij tegen de waarborgsom die voor de komende verkiezing is ingevoerd. Deze zal variëren tussen de SRD 80.000 en 100.000.

Bij de eerste zitting hadden de partijen niet verwacht dat de staat om uitstel zou vragen, omdat de wet snel is afgekondigd. "Ze hebben zesentwintig zetels en het kader laat te wensen over. We hadden een gedegen onderbouwing verwacht. Wij gaan er vanuit dat er een gedegen studie aan de wet vooraf is gegaan. Er zou een adviesrapport beschikbaar moeten zijn", zei Jennifer Wong Swie San van PRO in een eerder interview.

Het voorstel in DNA was om de 1-procentregeling te behouden en hier een waarborgsom aan te koppelen. Het geld wordt geretourneerd indien de organisatie tenminste één zetel in één van de volksvertegenwoordigende organen behaalt of indien het aantal stemmen op assembleekandidaten gelijk is aan één procent van het totaal aantal kiezers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina