Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • '8 Decembervonnis dieptepunt rechtspleging'

NDP Nickerie: 'Strafvonnis Bouterse absoluut dieptepunt Surinaamse rechtspleging'

10/12/2019 00:00 - Van onze redactie

President Desi Bouterse bij aankomst te Zanderij na het staatsbezoek aan China.

President Desi Bouterse bij aankomst te Zanderij na het staatsbezoek aan China. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De NDP-afdeling Nickerie kwalificeert de veroordeling van NDP-voorzitter Desi Bouterse als een politiek gemotiveerd vonnis en misplaatste juridische dooddoener. Ook is het strafvonnis een “absoluut dieptepunt in de rechtspleging van Suriname”, schrijft afdelingsvoorzitter Hanisha Jairam in een verklaring.

"We moeten als Surinamers serieus voorkomen dat we toestaan dat een precedent wordt geschapen om politieke tegenstanders via het recht te criminaliseren en zelfs uit te schakelen", stelt ze verder. Evenals de NDP-fractie in het parlement en andere kopstukken en sympathisanten van de partij vindt de afdeling dat het strafproces bedoeld was om de ontwikkeling van Suriname te dwarsbomen "door aan haar voorzitter tevens president politieke schade toe te brengen".

"Deze actie van de rechterlijke macht geeft duidelijk aan dat dit orgaan gepolitiseerd is en dat het de hoogste tijd is om dit probleem aan te pakken", aldus een passage in de verklaring van de partijafdeling. Zij vindt het opmerkelijk dat tegenstanders van de NDP de "openlijke buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden van een soevereine Staat" niet hebben verworpen.

Ook het tijdstip van de uitspraak is bedenkelijk, vindt de partijafdeling, die stelt dat de samenleving weer in een politiek avontuur wordt gesleept "waarop geen echte rechtgeaarde Surinamer zit te wachten". Op 29 november veroordeelde de krijgsraad Bouterse, als medepleger van de spraakmakende Decembermoorden, tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Zes andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van tien en vijftien jaar.

"Wij keuren het ten stelligste af dat het vonnis is gewezen tijdens het staatsbezoek van de president aan de Volksrepubliek China. Evenzo is het beschamende gedrag van personen en organisaties, en bovenal DNA-leden die in hun persoonlijke politieke ambities er niet voor hebben geschroomd om het staatsbezoek van de president met hun a-nationale opstelling gemeend hebben te moeten overschaduwen", gispt de NDP-afdeling.

Van de assembleeleden wordt verwacht dat ze het nationaal belang laten prevaleren boven eng partijpolitiek belang. Deze en andere pogingen met de bedoeling om de soevereiniteit van de instituten aan te tasten moeten "afgeweerd en uitgeroeid worden". De NDP zal dit, aldus Jairam, niet toestaan en roept op "alert te zijn op de aanvallen intern en extern op onze soevereine natie".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina