Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname waarschuwt tegen politieke inmenging

Suriname waarschuwt op ACP-meeting tegen politieke inmenging

11/12/2019 09:48 - Ivan Cairo

Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle.

Minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname treft voorbereidingen voor de verkiezingen van mei 2020 en zal geen enkele onwettige poging toestaan om zijn democratisch gekozen regering en president uit het machtscentrum te verwijderen.

Die waarschuwing uitte minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Beighle-Pollack, tijdens de dinsdag beëindigde tweedaagse negende staatshoofdenconferentie van Afrikaanse, Pacifische en Caribische landen (ACP) in Kenia, Nairobi. Ze vertegenwoordigde president Desi Bouterse. 

Beighle voerde in haar toespraak aan dat Suriname een jong soeverein land is, dat in zijn ontwikkelingsproces te maken heeft gehad met grote uitdagingen en zijn standpunt omtrent multilateralisme. "Die uitdagingen strekken zich uit op financieel, economisch en milieugebied, maar ook op politiek gebied", zei ze.

De bewindsvrouw voegde toe dat de door Paramaribo gekozen weg "is om onze mensen op de eerste plaats te zetten", en dat sociale huisvesting, onderwijs en vrije basisgezondheidszorg tot de nationale topprioriteiten behoren. Ze zei dat de prioriteit van het land is om los te komen van "de pogingen van koloniale en extraterritoriale dominantie en patronage, een aanpak die grote tegenstand ondervindt".

Beighle zei "dat Suriname zal blijven pleiten voor het handhaven van het internationale recht en de democratie en elke vorm van interventie en inmenging in de interne aangelegenheden van onze soevereine staat en van elk ander soeverein land sterk verwerpt". Ze wees erop dat interventie in strijd is met de beginselen van het handvest van de Verenigde Naties en de belangrijkste doelstellingen van de ACP.

Ambassadeur Georges Rebelo Pinto Chikoti van Angola, door de Zuid-Afrikaanse regio voorgedragen, is tijdens de topontmoeting verkozen tot de nieuwe secretaris-generaal van de ACP. Hij volgt in maart Patrick Gomes op.

Voorafgaand aan deze topontmoeting waren er ministeriële vergaderingen over ontwikkelingsfinanciering, landbouw en handel, de status van de nieuwe ACP/EU-overeenkomst, de Georgetown-overeenkomst en andere onderwerpen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina