Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkiezingsvoorlichting mikt op ‘first-time voters’

Verkiezingsvoorlichting mikt op ‘first-time voters’

11/12/2019 00:00 - Ivan Cairo

De lancering van de voorlichtingscampagne voor de verkiezingen van 25 mei 2020 in de Congreshal.

De lancering van de voorlichtingscampagne voor de verkiezingen van 25 mei 2020 in de Congreshal. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Ga stemmen, want het is gewoon jouw plicht. Stem bewust en maak gebruik van de technologie.” Zo luidde de oproep van Dinesh Paragh, ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, dinsdagavond bij de lancering van de voorlichtingscampagne in verband met de verkiezingen van 25 mei 2020.

Paragh, de ministers Mike Noersalim en Soewarto Moestadja en parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wezen op het belang van internet, informatie- en communicatietechnologie en sociale media bij de aanstaande stembusgang.

Simons voerde aan dat in de campagne aan kiesgerechtigden moet worden uitgelegd hoe ze onderscheid kunnen maken tussen echt en vals nieuws, vooral op socialemediaplatformen. Burgers moeten geleerd worden hoe de informatiebron te onderzoeken, omdat ze op basis van verkregen informatie hun mening vormen en hun stem zullen geven.

De DNA-voorzitter voerde ook aan dat Suriname een naam hoog te houden heeft wat betreft het rustige verloop van verkiezingen. Ondanks de felle discussies voorafgaand aan de stembusgang en op de verkiezingsdag bij de stembureaus zijn Surinamers daar "gezellig bezig met elkaar".

De voorlichting moet de samenleving voorhouden dat de burgers na de verkiezingen samen moeten doorgaan, vindt Simons. Ongeregeldheden en wanorde zoals in andere landen na verkiezingen plaatsvinden moeten volgens haar buiten de deur gehouden worden. Het organiseren van geweldloze verkiezingen is "een van de dingen die we als Suriname goed doen", benadrukte de spreekster. "Dat moet zo blijven."

Bij de lancering van de voorlichtingscampagne in de Congreshal zijn de slogan, het themaliedje, het logo en de videoclip gepresenteerd. Het themalied werd live gepresenteerd door artiesten, bijgestaan door een aantal dansende kinderen. Tijdens de presentatie werd duidelijk gemaakt dat de campagne zwaar zal focussen op jongeren die voor het eerst of voor de tweede keer naar de stembus zullen gaan.

Succesvolle verkiezingen hangen samen met een professionele verkiezingsorganisatie, effectieve participatie en gedegen informatie naar de kiezers toe, zei minister Moestadja. Door een zo goed mogelijke campagne te voeren wil de regering het aantal ongeldige stemmen omlaag brengen.

Minister Noersalim voerde aan dat de regering alles op alles zet om de voorlichting naar alle delen van het land te brengen. In 2015 ging ongeveer 75 procent van de kiezers naar de stembus. Het streven is om een hogere opkomst te realiseren in 2020. De bewindsman heeft er het volste vertrouwen in dat dat streven ruim gehaald zal worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina