Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gescheiden petten

COMMENTAAR: Gescheiden petten

12/12/2019 12:00

COMMENTAAR: Gescheiden petten

 

DE COMMOTIE OVER de uitspraken van NDP’er Kenneth Donk vrijdagavond in Ocer kwam wat laat op gang, maar is er niet minder om. Hij riep de samenleving op om te sterven voor één man, doelend op NDP-voorzitter en president Desi Bouterse. In reactie op de discussies die zijn ontstaan, zegt hij dat hij verkeerd is geïnterpreteerd, bijna een standaard argument als je iets doms hebt gezegd in de Surinaamse politiek. Voorganger Donk heeft echter de fout gemaakt door op een politiek podium te staan prediken. En dat is not done.

Bouterse zelf kan er trouwens ook wat van. In een interview eind 2004 zei hij: "Als ik hier lieg dat ik zelf geen trekker heb overgehaald bij de decembermoorden, dan mag God mij nu blind maken". Hij is tot op de dag van vandaag niet blind dus hij is onschuldig, zullen zijn goedgelovige aanhangers zeggen. Hij mag dan niet blind zijn, hij is inmiddels wel door aardse rechters veroordeeld voor de vooraanstaande rol die hij bij de moorden heeft gespeeld. En gelukkig luisteren we in Suriname naar wat de rechterlijke macht te zeggen heeft, niet een hogere macht. Het wordt tijd dat de NDP zich daarbij neerlegt.

Het is opvallend dat alleen bij de NDP er bij tijd en wijle iemand het nodig vindt iets te roepen dat is gebaseerd op de Bijbel. Voor een zichzelf 'nationale' noemende partij, een vreemde opstelling. De NDP pretendeert er voor iedereen te zijn, niet alleen voor christenen. Maar op de geschriften van de moslims, hindoes en al die andere religies, die ook in ons land beleden worden, wordt zelden of nooit teruggegrepen.

Maar ja, wat wil je ook met André Misiekaba die op elke partijbijeenkomst als een spring-in-'t-veld op het podium danst, alsof hij met zijn andere job als voorganger bezig is. In het scheiden van petten blinken ze niet uit bij de NDP. Bouterse heeft daar ook wat moeite mee als president en voorzitter van de partij.

En bij plechtigheden die toch echt een pure overheidsaangelegenheid zijn, wapperen wel erg vaak paarse vlaggen. Ook dat stuit velen tegen de borst: want het is goede sier maken voor de partij met belastinggeld. Misschien moeten de toppers van de NDP eens een cursus gaan volgen wat ze met hun paarse pet nu wel mogen zeggen en doen en wat ze beter voor de kerkbankjes of andere gelegenheden kunnen bewaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina