Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grondmechanisch lab OWT&C gecertificeerd

Grondmechanisch lab OWT&C krijgt internationale erkenning

12/12/2019 05:11 - Wilfred Leeuwin

Blijde gezichten bij de medewerkers van het Laboratorium voor Grondmechanica en Bouwmaterialen onderzoek van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, toen zij de certificering in ontvangst namen.

Blijde gezichten bij de medewerkers van het Laboratorium voor Grondmechanica en Bouwmaterialen onderzoek van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, toen zij de certificering in ontvangst namen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Laboratorium voor Grondmechanica en Bouwmaterialen-onderzoek van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft dinsdagavond zijn ISO 9001:20015 certificaat gekregen. Dit gebeurde nadat met succes is voldaan aan alle voorwaarden hiervoor.

Het document werd overhandigd aan het hoofd van het lab, Vijata Doelam, door Reza Abdoelrazak, vertegenwoordiger van KIWA-Nederland, een internationaal bedrijf dat is gespecialiseerd in productiesystemen en personencertificatie.

Hij zegt dat het laboratorium met de certificering voldoet aan de hoge en strenge kwaliteitseisen die internationaal als richtlijn worden gebruikt bij de toetsing van bedrijfsprocessen en onderzoek. Een belangrijk onderdeel van de certificering is volgens hem dat de juiste infrastructuur beschikbaar is, zoals mensen en middelen om systemen correct te beheersen en te onderhouden.

Hierin zijn inbegrepen een onderhouds-, calamiteiten- en veiligheidsplan. De certificering is geldig voor drie jaren. In het derde jaar is er een hercertificeringsproces waarbij zal moeten worden aangetoond dat het laboratorium nog steeds voldoet aan alle voorwaarden, waarna het voor nog eens drie jaar wordt erkend.

Het Laboratorium voor Grondmechanica en Bouwmaterialen, dat is gehuisvest aan de Duisburglaan, doet hoofdzakelijk van kwaliteitsanalyses en geschiktheidskeuringen van bouwmaterialen en (samengestelde) grondsoorten.

Volgens Doelam doet het niet onder voor internationale bedrijven in dezelfde branche. Ze benadrukt dat de ISO-certificering er niet alleen is voor de klanten van het laboratorium als het gaat om zekerheid en het garanderen van de kwaliteit van het product. 

Het laboratorium is direct betrokken bij het adviseren over het uitgeven van bouwvergunningen door het ministerie. Doelam zegt dat in de praktijk het nogal voorkomt dat een bouwvergunning wordt aangevraagd wanneer de bouwactiviteiten zich al in een gevorderd stadium bevinden.

In zulke gevallen onderzoekt het laboratorium of beton en andere voorgeschreven bouwmaterialen worden gebruikt, of het beton voldoet aan de juiste kwaliteit en of is voldaan aan de bouweisen. Doelam benadrukt dat particulieren niet op het lange proces hoeven te wachten en zelfs nog voordat de bouwwerkzaamheden beginnen het laboratorium kunnen inschakelen.

Minister Vijay Chotkan van OWT&C heeft het certificeringsproces gevolgd. Zowel hij als de externe auditor die het proces heeft begeleid, merkt op dat het laboratorium een gedreven team heeft dat weet wat het wil en waar het naar toe moet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina